Bioteknologi

HJÆLP!! også på biologi B

01. november 2014 af Narkcab - Niveau: B-niveau

En smittekilde skal identificeres efter at en række personer er blevet syge efter at have spist i en bestemt kantine. Flere af patienterne klager over kraftige mavesmerter og vandig diarre. Enkelte patienter har blodig diarre. Brug oplysningerne i denne case til at komme med et forslag til hvilken bakterie det kan være.

Ved undersøgelse kan der påvises den smitsomme bakterie i to retter, nemlig pasta-salaten og et fad med skåret pålæg. Ud af 40 patienter er der kun 6 som ikke har spist i af de to kontaminerede retter. Kontrol-besøg hos leverandørerne af de pågældende madvarer kan dog ikke påvise at smittekilden skulle komme herfra. Myndighederne finder heller ingen tegn på at kantinen ikke overholder nødvendig standard for fødevarehygiene. Et par uger senere er den gal igen med en Guacamole som viser sig at indeholde den smitsomme bakterie. Igen kan der ikke påvises smitte hos leverandøren. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2014 af Proprium (Slettet)

Har du selv gjort dig nogle tanker? Har I haft om forskellige bakterier, eller er det sådan en "spontan" opgave?


Svar #2
04. november 2014 af Narkcab

Det har vi, men man skal tænke selv i denne her omgang :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. november 2014 af Proprium (Slettet)

Okay. Det var også mere ... hvis I havde nogle noter, så kunne du jo kigge i dem. Det skulle da være underligt, hvis det var én eller anden hokus-pokus-bakterie, I ikke kendte til, hehe.

Hvilke tanker har du gjort dig?


Svar #4
04. november 2014 af Narkcab

Altså det kan jo være mange forskellige bakterier, såsom e.coli bakterie. Der findes mange andre varianter af e.coli bakterie. Bare en bakterie som har de givende symptomer ..

Tænkte på at en rask smittebære, en der har haft bakterie på sig eller i sig, som via host eller næse, eller nærkontakt har smittet videre. Via vejer eller håndtag, toiletbesøg? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. november 2014 af Proprium (Slettet)

Ja, det kunne det sagtens være, og ja, der findes forskellige varianter af E.Coli, hvoraf VTEC er én særlig type, som forårsager de symptomer, som casen nævner. Både vand og mad kan være forurenet med VTEC, for eksempel grundet dårlig hygiejne, og man kan sagtens være smittet med VTEC uden af have symptomer. Derfor kan det være, at én (eventuelt flere) af kantinens medarbejdere er smittet med bakterien og har videregivet den til maden - det stemmer også overens med, at smittekilden ikke stammer fra producenten og at kantinen overordnet set opfylder kravene om god hygiejne. 

Der står mere om VTEC her (det er på engelsk):

http://ideas.health.vic.gov.au/diseases/verotoxin-producing-e-coli.asp


Svar #6
07. november 2014 af Narkcab

Tusind tak :-)


Skriv et svar til: HJÆLP!! også på biologi B

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.