Matematik

df/dx

03. november 2014 af stropper (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Er der en der kan hjælpe med nedenstående?

På forhånd tak!

Antag, at y=f(x) er en funktion, som opfylder ligningen:

sin(x) + e^y + y = 1,

i en omegn af punktet (x0,y0) = (0,0).

1) Vi skal nu bestemme df/dx (0) og d^2f/dx^2 (0).


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen y = f(x) er bestemt implicit ved den angivne ligning

        sin(x) + ey + y = 1 .

Differentierer man ligningen med hensyn til x, finder man

        cos(x) + ey · dy/dx + dy/dx = 0

hvoraf man finder

        dy/dx = -cos(x) / (1 + ey)

Indsætter man (x,y) = (0 , 0) , finder man

        df/dx(0) = -1/(1+1) = -1/2 .

Prøv nu selv at beregne d2f/dx2(0) .


Svar #2
03. november 2014 af stropper (Slettet)

Tak! Er dy/dx det samme som y'?


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja.


Svar #4
03. november 2014 af stropper (Slettet)

Tak. 

Når vi skal finde d^2f/dx^2(0). Diffenrentierer vi så følgende igen:

cos(x) + ey · dy/dx + dy/dx = 0

?


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt.


Svar #6
03. november 2014 af stropper (Slettet)

#5

Kan du hjælpe mig med gennemgangen af denne? 


Brugbart svar (2)

Svar #7
03. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Differentierer vi ligningen

        cos(x) + ey · dy/dx + dy/dx = 0

igen, får vi

        -sin(x) + ey ·(dy/dx)2 + (ey + 1)·d2y/dx2 = 0 ,

        d2y/dx2 = (sin(x) - ey ·(dy/dx)2) / (1 + ey) .

I punktet (x,y) = (0 , 0) fandt vi før (dy/dx) = -1/2 , og dermed har vi

        d2f/dx2(0) = -1·(-1/2)2 / (1 + 1) = -1/8 .


Svar #8
03. november 2014 af stropper (Slettet)

#7

Jeg takker mange gange!

Der skal nu angives en ligning for tangenten til grafen for f gennem punkten (xo,yo) = (0,0).

Er det rigtige svar for lingingen for tangenten: y = -1/2x?


Brugbart svar (1)

Svar #9
03. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det er korrekt. Tangenten går gennem (0 , 0) og dens hældningskoefficient er df/dx(0) = -1/2 .


Svar #10
03. november 2014 af stropper (Slettet)

#9

Den sidste del i opgaven går på, at angive taylorpolynomiet P2 af anden orden for funktionen f ud fra punktet X0 = 0.

Vi har tidligere fundet f(0) = 0, f'(0) = -1/2 og f''(0) = -1/8.

Bliver taylorpolynomet af anden orden derfor ikke: P2(x) = -1/2x -1/16 ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
03. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Der skal en faktor x2 på det sidste led, ellers er det korrekt:

        P2(x) = -(1/2)x - (1/16)x2 .


Svar #12
03. november 2014 af stropper (Slettet)

Jeg takker mange gange :-)


Skriv et svar til: df/dx

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.