Fysik

7.4 kondensatorbatteri

08. november 2014 af multo26 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Et 3-faset kondensatorbatteri har mærkningen 3 gange 440V, 50 Hz, 9,0 kvar(hvad er kvar?)

Batteriet indeholder tre kondensatorer i trekantkobling. 

a) bestem kondensatorernes kapacitans i μF. (måske noget med Xc=1/(2π gange f gange C) ?

Kondensatorbatteriet tilsluttes 3 gange 380V, 50Hz.

Bestem den optagne strøm fra nettet og strømmen i hver af kondensatorerne, samt den samlede reaktive effekt Q.

b) ved trekantkobling (måske  Q=3 gange Un gange If gange sin(φ) hvordan finder man φ? ) 

c) Q ved stjernekobling af kondensatorerne (Q=3 gange Uf gange If gange sinφ?)

Vh.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2014 af hesch (Slettet)

#0: "kvar" skrives korrekt: kVAr = kilo-Volt-Ampere-reaktiv. Udtales: kilovar.

Det er enheden for den reaktive effekt, i modsætning til den den aktive effekt, hvor enheden er kW.

a)  Du skal finde kondensatorernes impdans, svarende til modstandes resistans:

P = U2 / R  alias  Q = U2 / Xc         ( isoler Xc , pas på fortegn )

herefter

Xc = 1 / ( 2π*f*C)  

eller mere korrekt   

Xc = 1 / ( jωC )                            ( isoler C, pas på fortegn )

I = U / Xc                                     ( pas på fortegn )

Q = U * I

φ fremkommer, når du regner med komplekse tal, som argumentet til I skrevet på polær form, men husk: pas på fortegn.


Svar #2
09. november 2014 af multo26 (Slettet)

Er Q lig med 9,0 kilovar? Jeg kan ikke rigtig få det til at funke... Man skal finde Q til sidst, så det kan vel ikke passe?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2014 af hesch (Slettet)

#2:   I opgave c) er spændingen sat ned fra 440V til 380V.  Omstændighederne under a) har ændret sig.


Skriv et svar til: 7.4 kondensatorbatteri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.