Fysik

Hjælp til stråling

11. november 2014 af gymelev2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, er der nogen som vil hjælpe med nedenstående opgave?

En alfa-kilde til behandling af hudkræft har en aktivitet på 300 kBq. Hver alfa-partikel har energien 4,0 MeV. Når kilden placeres på huden dækker den et areal på 1,2cm^2.

-Hvor mange alfa-partikler rammer huden i løbet af 1 minut?

-Hvor stor en energi afgiver kilden til huden i løbet af 1 minut?

Desuden har jeg en graf, hvor y-aksen er rækkevidde i y(et tegn der minder om dette danske y)m altså ym. og x aksen er energi MeV.

- Bestem den dosis, der absorberes i løbet af 1 minut. 
-Bestem dosisækvivalentet i 1 minut..


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2014 af khol (Slettet)

Måleenheden Becquerel (Bq) svarer til ét (radioaktivt) henfald per sekund. 300 kBq svarer altså til 300000 henfald per sekund (gennemsnit).

Enheden eV (elektronvolt) svarer til 1,6022 × 10-19 J (Joule)


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. november 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Spm 1:

Når kilden er placeret helt tæt på huden, er det halvdelen af strålingen, der rammer huden.

N = ½ * 300*103 Bq * 60 s =

Spm 2:

Gang tallet fra spm 1 med 4,0 MeV og regn om til J.

Spm 3:

D = E/m

E fandt du i spm 2. m er massen af det bestrålede væv. Mon ikke din graf siger noget om, hvor dybt strålingen trænger ind i huden? Er det μm? ( 1μm = 10-6 m ). Find denne dybde, gang med arealet og gang med hudens massefylde. Hudens massefylde kan nok sættes til ca. 1g/cm3 (som for vand), hvis du ikke har en mere præcis værdi.

Spm 4:

H = Q*D

Hvor Q sættes til 20 for alfa-stråling.

 


Skriv et svar til: Hjælp til stråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.