Matematik

Alkoholpromille

12. november 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej!
Jeg sidder med en opgave, som jeg ikke rigtigt kan komme videre med. Den lyder således:

Mænds kropsvægt består af
ca. 68 % væske.
Alkoholpromille: alkohol i g/kropsvægt i kg · 0 68

Kvinders kropsvægt består af
ca. 55 % væske.
Alkoholpromille: alkohol i g/kropsvægt i kg · 0 55

Vægt:          Mænds alkoholpromille efter 1 genstand:            Kvinders alkoholpromille efter en genstand:

50 kg                                 0,35‰                                                              0,44‰
 

Hvordan hænger det sammen? Jeg har prøvet & prøvet, men får ikke det resultat? 

Kan jeg få noget hjælp? :I

På forhånd, mange tak.


Svar #1
12. november 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

Ingen der vil hjælpe?


Svar #2
12. november 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

- Hvor meget alkohol er 1 genstand egentlig? 12 g eller?


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du kan jo så prøve at beregne

        Mænd      12g / (50kg·0,68) = 12 / (50000·0,68) = (12/34) · (1/1000) ≈ 0,353‰

        Kvinder    12g / (50kg·0,55) = 12 / (50000·0,55) = (12/27,5) · (1/1000) ≈ 0,436‰

Parentesen i nævneren er vigtig at få med.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. november 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

mænd

Ap = \left (\frac{a}{k\cdot 0,68} \right )

kvinder

Ap = \left (\frac{a}{k\cdot 0,55} \right )

; Ap = Alkoholpromillen, a = alkohol [g] , k = kropsvægt [kg]

For kvinder

0,35 promille = a / (50 · 0,55)

Isoler a, ved at multiplicere med (50 · 0,55)


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Dine udtryk er forkerte. Der skal divideres med hhv. 0,68 og 0,55 , idet k·0,68 i massen af væsken i en mand, mens k·0,55 er massen af væsken i en kvinde. Derfor min bemærkning om parentesen i #3.


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. november 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#5

Ja, det er ligefrem lidt svært, at gætte sig frem til, hvordan ligningen skal stilles op, da den ikke er skrevet ordentlig op.

Men hvordan kan det vides med sikkerhed, at ligningen skal skrives op som i #3 ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man kan jo tænke lidt over, hvad formlen skal udtrykke.


Svar #8
12. november 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

#3

Hvorfor vil du have 50 kg i gram?

Der står jo i opgaven: alkohol i g/kropsvægt i kg · 0,68 eller 0,55

De 50 kg, skal de ikke forblive 50 kg - eller laves om til 50000 g? Jeg forstår det ikke helt..

På forhånd, takker.


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jo, så får du promilletallet direkte, hvis du ikke omregner 50 kg til g.


Svar #10
12. november 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

#9

Ahhh - betænksomt. Tak - den vil jeg bruge! :-)


Svar #11
13. november 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

Nu jeg sidder med opgaven igen, kommer jeg til at tænke over:

12g / (50kg·0,68/0,55) ≈ 0,353‰/0,436‰

Altså kan man ikke bare regne det direkte ud sådan? Eller giver det ikke mening. Altså man KAN godt, men.. giver det mening? Hvis jeg nu skulle støde på en lignende opgave, tænker jeg på.

-----


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Hvad er det, du vil regne ud her?


Svar #13
13. november 2014 af Idaaaaaaaaaa (Slettet)

#12

Åh, jeg kan godt se, at det ser rodet ud. Det jeg gerne vil er, at forstå når vi har:

Vægt:     Mænds alkoholpromille efter 1 genstand:      Kvinders alkoholpromille efter en genstand:

50 kg                                 0,35‰                                                              0,44‰

Om jeg ikke bare kan sige: 

Mænd      12g / (50kg·0,68) ≈ 0,353‰

Kvinder    12g / (50kg·0,55) ≈ 0,436‰

I stedet for, at lave en masse udregninger som:

Mænd      12g / (50kg·0,68) = 12 / (50000·0,68) = (12/34) · (1/1000) ≈ 0,353‰

Kvinder    12g / (50kg·0,55) = 12 / (50000·0,55) = (12/27,5) · (1/1000) ≈ 0,436‰

Forstår du, hvor jeg vil hen?


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Jo, selvfølgelig kan du da gange tallene sammen, som de står. Jeg prøvede bare at forenkle beregningerne.


Skriv et svar til: Alkoholpromille

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.