Fysik

Inertimomentsundersøgelse

16. november 2014 af Mathnerdsx (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, vi har i skolen lavet en undersøgelse hvorved vi skulle stille den teoritiske del af inertimoment op med den praktiske, hvor vi har fået en faktor 2 fejl.

Vi har lavet forsøget sådan at vi har brugt et cykelhjul og bundet et lod på centrum (aksen) for derefter at vi kan finde højden, da snoren har en længde og en massen, hvorved vi kan beregne E_pot = E_rot 
E_rot = I ½ w^2 hvor vinkelhastigheden er s=½*a*t^2 -> v=a*t+v_o -> w=v/r r er radius på hjulet.

For at beregne på den teoritiske model bruger vi formlen for en homogen cylindstrisk ring, som er I = ½*m*(r^2+R^2)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2014 af hesch (Slettet)

#0:  Fejlkilder:

Lejefriktion:  Har I målt, hvor meget loddet skal veje, for overhovedet at trække hjulet igang ?   Denne vægt skal trækkes fra loddets vægt under forsøget.

Luftmodstand på især eger.

Hvis det var det, der var spørgsmålet ?

PS:  Sidste formel hedder vist: ½*m*(R2 - r2 ).  Egerne bidrager endvidere også til inertimomentet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Hvordan finder I ω?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2014 af hesch (Slettet)

#2:  Den findes tilsyneladende, ved at vikle en snor om "et eller andet" og at omsætte snorens aftrækshastighed til radianer/sek.

Dette giver så anledning til at spørge #0:  Har I taget højde for, at en del af den potentielle energi fra loddet omdannes til kinetisk energi i loddet, hvis dette opnår en betydelig hastighed under igangsætning af hjulet ?


Svar #4
16. november 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

#1

#0:  Fejlkilder:

Lejefriktion:  Har I målt, hvor meget loddet skal veje, for overhovedet at trække hjulet igang ?   Denne vægt skal trækkes fra loddets vægt under forsøget.

Luftmodstand på især eger.

Hvis det var det, der var spørgsmålet ?

PS:  Sidste formel hedder vist: ½*m*(R2 - r2 ).  Egerne bidrager endvidere også til inertimomentet.

Formlen jeg har skrevet er skam god nok. Den kinetiske energi er ubetydelig. Vi finder vinkelhastigheden ved brug w = (hastighed / radius)*2pi


Svar #5
16. november 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

dvs. E_pot = E_kin + E_rot x)

Men vægten der skal til at drive cykelhjulet må også være ubeskrivelig lille.. :P


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. november 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Cykelhjulets vinkelhastighed:

ω = v/r

hvor v er hastigheden af et punkt på dækket. Men hvordan måler I v?


Svar #7
16. november 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

Vi måler v ved at bruge v = a*t+v_o og a kan findes ved s = a*½*t^2


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. november 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Hvad er s og t?


Svar #9
16. november 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

s = strækning i meter 
t = tid i sekunder


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. november 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Hvilken strækning og hvilken tid?


Svar #11
16. november 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

En strækning som er højden på pendulels snor, som den kan falde og tiden er den tider det tager pendulet at bevæge sig fra s_o til s 
 


Skriv et svar til: Inertimomentsundersøgelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.