Matematik

pH = -log(c)

18. november 2014 af MiniMax2 (Slettet) - Niveau: B-niveau
Surhedsgraden i en væske måles med pH-værdien, der defineres som pH = -log(c)
1. Bestem koncentrationen c i en væske med pH = 2,2

2,2 = -log(c)

Er i tvivl om hvordan jeg kommer videre her.

2. Gør rede for, at hvis koncentrationen c i en væske gøres 100 gange større, vil pH blive formindsket med 2

pH = -log(220)
pH = -2,3424

Er det svaret?

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2014 af LeonhardEuler

1)      2,2 = - log(cs)

- multiplicer med -1 på begge sider af lighedstegnet

- opløft begge sider som potens til 10

2)      pH = - log(c• 100) = - (log(cs) + log(100))= -log(cs) - log(100) =  log(cs) - 2


Svar #2
18. november 2014 af MiniMax2 (Slettet)

Altså -2,2^10 = c?

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2014 af LeonhardEuler

Omvendt.    cs = 10-2,2 = ...


Svar #4
18. november 2014 af MiniMax2 (Slettet)

Hvor kommer s'et fra?

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. november 2014 af LeonhardEuler

Jeg går ud fra at denne opgave stammer fra faget kemi, hvor  cs netop betegner koncentrationen af en syre. Da pH værdien er i det sure interval, vil jeg da gå ud fra, at det er en syre.


Svar #6
18. november 2014 af MiniMax2 (Slettet)

Nej det er en matematikopgave med forskellige funktionstyper. Har bare ikke så godt styr på log reglerne.

Skal jeg forstå det sådan at det er

2,2 = - log(c) <=>

2,2*(-1) = (-1)* -log(c) <=>

c = 10-2,2 ?

Spørgsmål 2

pH = - log(c * 100) <=>

pH = -(log(c) + log(100)) <=>

pH = - log(c) - log(100) <=>

pH = log(c) - 2?

Jeg må indrømme at jeg ikke rigtigt forstår hvordan potens til 10 og det sidste ender med pH = log(c) - 2, da c netop svare til 2,2 som jeg skal gange med 100. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. november 2014 af mathon

korrektion til #1

2)      pH2 = - log(c• 100) = - (log(cs) + log(100))= -log(cs) - log(102) =  -log(cs) - 2 = pH1 - 2


Skriv et svar til: pH = -log(c)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.