Matematik

Differentialregning

02. december 2014 af paulinahansen (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej! Jeg skal differentiere en funktion, for at kunne finde f(x)=0.. Men synes at den er ret kringlet.. Nogen der kan hjælpe? Har vedhæftet opgaven. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2014 af mathon

           f{\, }'(x) = x^2-x-6=\mathbf{\color{Red} 0=(x+2)(x-3)}

.

 f{\, }'(x)\! \! :        +          0        -        0         +
              _________-2_________3_________>
   f(x)\! \! :    voksende        aftagende         voksende


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#0

Hvad kringlet er der ved

        f(x) = (1/3)x3 -(1/2)x2 -6x +4    ?

Differentier hvert led for sig ved at benytte     (xn)' = n·xn-1 .


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#1

Kan nulreglen så benyttes? Iøvrigt, hvordan får du det til (x + 2) · (x - 3) , da jeg får det til, x2 - x - 5


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Bemærk, at 2·(-3) = -6 .

Ja, man kan benytte nulreglen, når man skal finde rødder i et faktoriseret polynomium.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. december 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#4

Det er da også rigtigt, mange tak Torben.

Vil det så sige, at 

     (x + 2) = 0 ∨ (x - 3) = 0

     x + 2 = 0  ∨ x - 3 = 0

     x = - 2   ∨   x = 3

Det var egentlig en meget nem måde, at løse en andengradsligning på.

Jeg har formen,  4x2 - 3x + 2 = 0 , hvordan benyttes nulreglen så ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, man kan direkte aflæse rødderne af faktoriseringen.

Med      4x2 - 3x + 2 = 0     bemærker man, at diskriminanten er negativ. Rødderne er derfor komplekse.


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. december 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#6

Komplekse? Vil det sige, at rødderne kan skrives på formen, z = a + ib ?

Hvad hvis jeg har ligningen, 2x2 + 3x - 3 = 0 ; d > 0 , hvordan faktoriserer jeg den, så jeg kan benytte nulreglen.


Brugbart svar (1)

Svar #8
02. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, når diskriminanten er negativ, er der to komplekse rødder, der er hinandens komplekst konjugerede.

Måske mener du ligningen    2x2 + 3x - 3 = 0 ?  Her er man bedre tjent med at beregne rødderne ved at benytte rodformlen, da d = 33 og rødderne ikke er pæne simple tal.


Brugbart svar (1)

Svar #9
02. december 2014 af mathon

         4x^2-3x+2=0
      
             x=\left\{\begin{matrix} \frac{3}{8}+\frac{\sqrt{23}}{8}\cdot i\\ \frac{3}{8}- \frac{\sqrt{23}}{8}\cdot i \end{matrix}\right.


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. december 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#8

Okay, mange tak for dine svar.

Jeg har, x2 - 2x - 3 , d = (- 2)2 - 4 · (- 3) = 4 + [- 4 · (- 3)] = 4 + 12 = 16

Jeg har så et kvadrattal, 16 , kan jeg nu benytte nulreglen og få rødderne hurtigt.


Brugbart svar (1)

Svar #11
02. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Her kan man direkte se, at

        x2 - 2x -3 = (x+1)·(x-3) .

For et normeret polynomium     x2 + bx + c     der har rødderne  r1 og r2 , gælder der

        x2 + bx + c = (x - r1)·(x - r2) = x2 - (r1+r2)x + r1·r2 ,

dvs

        r1 + r2 = -b     og   r1·r2 = c .


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. december 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#11

Tusind tak for alle dine brugbare svar.

Men hvordan kan du direkte se, at x2 - 2x - 3 = (x + 1) · (x - 3) , jeg forstår ikke helt. Hvordan faktoriserer du den så hurtigt ?


Svar #13
02. december 2014 af paulinahansen (Slettet)

Lige et sidespring. 

Er dette rigtigt? 

Jeg skal finde f´(x)=0 og har funktionen: f´(x)=(5/x)-1

-(x-5/x)=0

x=5


Brugbart svar (1)

Svar #14
02. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Med polynomiet  x2 - 2x - 3  skal man finde to tal, hvis sum er 2 , og hvis produkt er -3 , som forklaret i #11. Her ser man, at de to tal er -1 og 3 .


Brugbart svar (1)

Svar #15
02. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, det er korrekt.     5/x = 1  , gang ligningen med x på hver side.


Brugbart svar (0)

Svar #16
02. december 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#14

Nu læste jeg #11 mere grundigt og forstår det hele nu.

Er det så korrekt, at ax2 + bx + c = a · (x - r1) · (x - r2) . Er det samme fremgangsmåde?


Brugbart svar (1)

Svar #17
02. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Ja, det er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #18
02. december 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#17

Tusind tak for alle dine meget brugbare svar.


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.