Fysik

HJÆLP!!!!!!!!! serieforbinelser og parelelforbindelser

03. december 2014 af mathias2610 - Niveau: 8. klasse

jeg skal fremlægge om serieforbindelser og parelelforbinelser I MORGEN!!!!

er der nogen der gider hjælpe mig med noget nyttig viden om emnet. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2014 af hesch (Slettet)

#0: Du ved vel hvordan man regner på disse forbindelser.

Flere modstande i serie eller parallel benyttes til at dele strømme/spændinger/effekter på flere modstande, eller at "finjustere" en erstatningsmodstand. Fx har modstande nogle standardværdier indenfor en dekade. Indenfor E12-serien hedder de:

10 - 12 - 15 - 18 - 22 - 27 - 33 - 39 - 47 - 56 - 68 - 82.

Lad os nu sige, at du skal bruge en erstatningsmodstand på 20Ω ( den findes ikke som standard ). Hvis man sætter fx 20V over den, skal der gå  I = U / R = 20V / 20Ω = 1A gennem den. Du vælger nu en standardmodstand = R1 = 22Ω (standardværdi), der udgør den ene af to parallelmodstande. Strømmen gennem denne bliver: I1 = 20V / 22Ω = 0,909A. Så gennem den anden parallelmodstand skal der gå

(1 - 0,909)A = 0,0909A  for at summen af strømmene bliver 1A.

Den anden parallelmodstand skal så være: R2 = U / I = 20V / 0,0909A = 220Ω. Erstatningmodstanden skulle så gerne være 20Ω. 

Test:

Rerstat = 1 / ( 1 / R1 + 1 / R2 ) = 1 / ( 0,04545 + 0,004545 )Ω = (1 / 0,05)Ω = 20Ω

Det skader jo ikke at have et praktisk eksempel med i sin fremlæggelse.


Svar #2
03. december 2014 af mathias2610

tak skal du ha du har reddet min fremlæggelse. TAK :-)


Skriv et svar til: HJÆLP!!!!!!!!! serieforbinelser og parelelforbindelser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.