Fysik

3.1 Prøveeksamen

05. december 2014 af multo26 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Som vist i diagrammet (kommer om lidt) er to batterier E1 og E2 koblet i serie, over denne serieforbindelse er koblet et batteri E3. De indre modstande i batterierne er R1, R2 og R3. Endvidere er der forbundet to modstande R4 og R5 og et batteri E4 som vist. Klemmerne, hvortil en eventuel belastning forbindes, er betegnet med C og D. De anførte spændinger er E1=24V, E2=2V, E3=20V og E4=4V.

Modstandene i kredsløbet er R1=1Ω, R2=2Ω, R3=3Ω, R4=1,8Ω, R5=8,2Ω

3.1 Find alle strømme.

Jeg har gjort således:

I1=Iplus I3

M1: E1 plus E2 minus E3=(R1 plus R2) gange I1 minus Rgange I3

M2: E3 minus E4=R3 gange I3 minus (R4 plus R5) gange I2

Disse 3 ligninger har jeg løst på min ti-nspire og fået:

I1=-33,56A                    I2=16,67A                   I3=-50,22A

Er det korrekt?

Vh.


Svar #1
05. december 2014 af multo26 (Slettet)

Tegning
Vedhæftet fil:20141203_213956.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. december 2014 af hesch (Slettet)

#0:  Nej det er da ikke:

Med I3 = -50,22A finder jeg en spændingsforskel over R3,E3 = 170,66V ! !    (ohms lov).

Hvor pokker skulle den spænding komme fra ?

Hverken (E1+E2) , E3 eller E4 kan yde en sådan EMK.   (E1+E2) = 26V, så ingen spændingsforskel i kredsløbet overstiger disse 26V.

Prøv at opstille dine ligninger, med fortegn og det hele. Ellers kan jeg ikke se hvad du gør galt.


Svar #3
06. december 2014 af multo26 (Slettet)

Ha ha, vær så god;)

I1=I2 plus I3

M1: 24V plus 2V plus 20V plus 4V=(1Ω plus 2Ω) gange I1 minus 3 Ω gange I3

M2: 20V minus 4V=3Ω gange I3 plus (1,8Ω plus 8,2Ω) gange I2

Giver det slet ikke nogen mening?


Svar #4
06. december 2014 af multo26 (Slettet)

Jeg kan ikke taste plus og minus på den her satan...


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. december 2014 af hesch (Slettet)

#3: Der er lidt fortegnsbøvl, og så roder du I1, I2 og I3, der jo ikke er maskestrømme, ind i maskeligninger.

Makeligningen for M1 hedder:

E1+E2-E3 - (R1+R2+R3)*M1 + R3*M2 = 0

Opstil ligningen for masken M2.

I1 = M1

I2 = -M2

I3 = M2 - M1

Spørgsmål ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. december 2014 af hesch (Slettet)

Ad #5:  Maskestrømme er cirkulationsstrømme i et kredsløb. Her er de angivet ved M1 og M2. Eftersom fysiske strømme, der er målbare, langtfra altid er cirkulationsstrømme, er maskestrømme ofte ikke fysiske og målbare strømme, men virtuelle strømme.  Eksempelvis optræder strømmen I3 ikke i maskeligningerne, men beregnes efterfølgende, når M1 og M2 er beregnet, som  I3 = M2 - M1, altså som en sum af maskestrømme med fortegn, ifølge tegningen. derimod er I1 = M1, da M1 jo er den eneste maskestrøm, der løber i denne gren.

Hvis du alternativt benytter Kirchhoffs strømlov, skal du benytte de fysiske strømme, I1, I2, I3, når du opstiller en knudepunktsligning, og ikke anvende maskestrømmene.

Man benytter oftest Kirchhoffs strømlov til at beregne spændinger, og Kirchhoffs spændingslov til at beregne strømme, i et kredsløb.


Skriv et svar til: 3.1 Prøveeksamen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.