Matematik

Funktionstilvækst og differentialet

13. december 2014 af Stats - Niveau: A-niveau

Beregn funktionstilvæksten Δy = f(x + dx) - f(x) og differentialet dy = f'(x)dx for:

f(x) = x2 + 2x - 3 når (i) x = 2, dx = 1/10 og (ii) x = 2, dx = 1/100

Har jeg forstået det korrekt:

I følge tilvækstformlen, da er f(x0 + dx) ≈ f(x0) + f'(x0)dx Så må tilvæksten være:

f(2) = 22 + 2·2 - 3 = 5

f'(2) = 2·2 + 2 = 6

Indsættes værdierne i formlen for funktionstilvæksten fås: f(x0) + f'(x0)dx = 5 + 6·(1/10) = 5,6.

Δy = f(x + dx) - f(x) = 5,6 - 5 = 0,6

Differentialet for f(x) = x2 + 2x - 3 er derved d(x2 + 2x - 3) = (2x -  2)dx, og ved værdierne fås; 
(2·2 -  2)(1/10) = 0,6

Er dette en korrekt fremgangsmåde?

Og vil differentialet og funktionstilvæksten ikke altid være ens for alle x?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. december 2014 af peter lind

Du skal beregne f(2+0,1) -f(2)  og dernæst sammenligne resultatet med f'(2)*0,1 


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Funktionstilvæksten er som beskrevet

        Δy = f(x + dx) - f(x) = f(2 + dx) - f(2) = (2 + dx)2 + 2(2 + dx) - 3 - (22 + 2·2 -3)

             = 4·dx + (dx)2 + 2·dx = 6dx + (dx)2

mens differentialet er

        dy = f'(2) dx = 6 dx

Beregn så Δy og dy når dx = 1/10 hhv dx = 1/100 .


Skriv et svar til: Funktionstilvækst og differentialet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.