Kemi

Kemi - hjælp

04. januar 2015 af brazar (Slettet) - Niveau: C-niveau

1. Betragt følgende reaktionsskema: H2    +    Cl2    →    2 HCl

a. Hvorfor står der ikke 2 H  på venstre side af reaktionspilen i stedet for H2 ?

b. Kunne man ikke lige så godt skrive H2Cl2 på højre side af reaktionspilen?

2. Afstem reaktionsskemaerne ved at sætte koefficienter, så antal atomer på venstre side af reaktionspilen stemmer med antal atomer på højre side:

a.  C     +     H2    →     CH4

b.  CO     +     O2    →     CO2

c.  Ca     +     H2O    →     Ca(OH)2     +     H2

Er slet ikke god til kemi nogen, der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2015 af Heptan

1.

H2 er en molekylformel, som beskriver hvilket molekyle der er tale om. Molekylet H2 er unikt, og reaktionsskemaet beskriver reaktionen mellem de to molekyler H2 og Cl2 til at give et nyt molekyle HCl.

Reaktionsskemaet læses "dihydrogen reagerer med dichlor og danner hydrogenchlorid". Reaktionsskemaet er unikt, og hvis man ændrer på reaktanterne og produkterne, får man et andet reaktionsskema, der beskriver en anden situation.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. januar 2015 af Heptan

2.

Du må ikke ændre på molekylformlerne. De er allerede skrevet op. Du kan tilføje koefficienter til reaktionsskemaerne, således at der på venstre side er det samme antal atomer som på højre.

H2 er et homonukleart, diatomart molekyle, hvori der er 2 hydrogenatomer (H2 tegnes H-H).

C + H2 → CH4

afstemmes ved at gange H2 med 2, da der så er 4 hydrogenatomer i alt på venstre side og højre side.

C + 2 H2 → CH4       er det samme som       C + H2 + H2 → CH4

Du kan overbevise dig selv om, at reaktionsskemaet er afstemt ved at tælle atomerne på venstre og højre side, og se om det stemmer.


Svar #3
04. januar 2015 af brazar (Slettet)

Kan du forklare ordene: homonukleart og di atomart molekyle ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. januar 2015 af Heptan

Et homonukleart molekyle er et molekyle, som kun består af ét (= homo) grundstof (nukleus betyder kerne, og det er atomkernen der afgør identiteten af atomet; det er, hvilket grundstof der er tale om).

Diatomart eller diatomigt betyder, at der er to atomer i strukturformlen for molekylet (Di- betyder 2). H2-molekylet består af to atomer bundet sammen med en enkeltbinding, H-H. Der findes også diatomare molekyler, som indeholder multibindinger, fx O=O eller N≡N.

Andre molekyler kan være triatomare, og de indeholder tre atomer. Fx CO2 som har strukturformlen O=C=O. CO2 er ikke homonuklear, da den indeholder to forskellige grundstoffer: C og O.


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. januar 2015 af henningnielsen (Slettet)

dihydrogen (se ovenfor) er et homonukleart diatomart molekyle fordi det består af 2 (di) atomer af samme slags (homo)


Svar #6
04. januar 2015 af brazar (Slettet)

#5

''atomer af samme slags (homo)''

Er der sammenhæng mellem, at kalde to mennesker for homoseksuelle og det her?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. januar 2015 af Heptan

#6

Ja, homoseksuelle er personer der elsker samme slags køn.

Heteroseksuelle er personer der elsker et forskelligt køn (og der er så kun ét køn at vælge imellem...).


Svar #8
04. januar 2015 af brazar (Slettet)

#7

Så er der noget at fremvise i eksamen :D

Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. januar 2015 af Heptan

Tak fordi du takker


Svar #10
04. januar 2015 af brazar (Slettet)

:D


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. januar 2015 af LeonhardEuler

Med hensyn til dit første spørgsmål "Hvorfor står der ikke 2 H  på venstre side af reaktionspilen i stedet for H2?"

Så er det simple svar, at det rene hydrogen ikke eksisterer på fri form, da det er ustabilt. Det vil meget hellere gå sammen med et andet hydrogenmolekyle ved en kovalent binding:

               H - H          (de deler et elektronpar i den udfyldte molekyleorbital)

Således opfylder begge hydrogenmolekyler dubletreglen (og får udfyldt 1s orbital), hvilket anbringer dem i en mere stabil tilstand, da de opnår et lavere energiniveau. 
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. januar 2015 af Heptan

Over C-niveau:

Reaktionen

H2 (g) + Cl2 (g) → 2 HCl (g)

kan tænkes som en sum af reaktionerne

H2 → 2 H (g)                             ΔHo = 436 kJ/mol

Cl2 (g) → 2 Cl (g)                       ΔHo = 242 kJ/mol

2 H (g) + 2 Cl (g) → 2 HCl (g)       ΔHo = - 862 kJ/mol

Af enthalpierne ses, at det kræver energi at bryde bindingerne, men at man vinder mere energi ved at danne de nye bindinger, så derfor kan det betale sig at bryde H-H bindingen og Cl-Cl bindingen og danne H-Cl bindingen.


Svar #13
06. januar 2015 af brazar (Slettet)

Skal vi fuldføre reaktionsskemaet for følgende fældningsreaktion  

Ag+(aq)     +     S2-(aq)     →benyttes ionernes valenser (tallet foran + eller -) til at afgøre, hvor mange af hver ion der indgår i formlen for produkterne. Da Ag+ har valensen 1 (der er 1 positiv ladning), og S2- har valensen 2 ( der er 2 negative ladninger), skal der benyttes 2 Ag+ til 1 S2- (herved bliver der lige mange positive og negative ladninger i en formelenhed). Det fuldførte reaktionsskema ser derfor således ud:  

2 Ag+(aq)     +     S2-(aq)     →     Ag2S(s)

Fuldfør følgende ionreaktionsskemaer for fældningsreaktioner:

a.  Ag+(aq)     +     PO43-(aq)     →

b.  Zn2+(aq)     +     OH-(aq)     →

Det forstår jeg ikke helt... hvordan laver jeg a og b. Det står i teksten ja, men det forstår jeg ikke helt...


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. januar 2015 af LeonhardEuler

a.         3 Ag+(aq)     +     PO43-(aq)     → Ag3PO4 (s) 

Da fosfationen har en negativ ladning på 3, skal du ligeledes have en positiv ladning på 3 fra sølvionerne. Da hver sølvion har en positiv ladning på 1, skal du da have 3 sølvionerne til hvert fosfation. Bemærk at der skal et "(s)" for at indikere at det er et fast stof - netop fordi der sker et bundfald, da stoffet er tungtopløseligt. 

.... forsøg nu selv med opgave b (det er samme fremgangsmåde)


Skriv et svar til: Kemi - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.