Matematik

Hyperbel - HÆÆÆÆLP!!!!!!

20. januar 2015 af StudyHard100 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle! Er der nogen der på en meget pædagoisk måde, kan forklare mig noget om hyperblen? Jeg er lidt tvivl om reciprokken indflydelse? Og hvad funktionforskriften for en hyperbel er? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2015 af mathon

Reciprokværdien af \small x er \small x^{-1}=\frac{1}{x}

funktionsforskriften for en grund hyperbel
er
                                       \small f(x)=y=\frac{a}{x}\; \; \; \; \; x\neq 0
 


Svar #2
20. januar 2015 af StudyHard100 (Slettet)

Okay kan du forklare mig detter, for det er det der forvirre mig: 

"Grafen for en funktion af typer : 

f(x)=\frac{k}{x}, x\neq 0

- hvor K er en koefficient, kaldes hyperbel. Hyperblen har 2 grene. Funktionen  f(x)=\frac{1}{x} kaldes undertide for en reciprokfunktion. Man siger, at den reciprokke værdi af fx 3 er 1/3, den reciprokke værdi af 5 er 1/5

Funktionen f(x) =  k/x beskriver omvendt proportionale størrelser. Hvis vi fx gør x 3 gange større bliver f(x) 3 gange mindre. "

Dette er taget fra min bog..


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2015 af mathon

"Grafen for en funktion af typen: 

                          f(x)=y=\frac{k}{x}, x\neq 0 \; \; \; \; \; \; \; \; \; x\cdot y = k     

- hvor k er en konstant, kaldes en ligesidet hyperbel. Hyperblen har 2 grene

  for k > 0 ensbetydende med, at x og y har samme fortegn dvs beliggende i 1. og 3. kvadrant
  
             

  for k < 0 ensbetydende med, at x og y har modsat fortegn dvs beliggende i 2. og 4. kvadrant.

     

       


Svar #4
20. januar 2015 af StudyHard100 (Slettet)

Så hvad er hyperbel og hvad er reciprokken ? Er i 2 ting i en ting? :-/


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. januar 2015 af Chrystine (Slettet)

Tegn grafen for funktionen y = 1/x.
En graf med den form kaldes en hyperbel (NB. Hyperbel udtales med tryk på 2. stavelse).

Grafen for y = 2/x og y = 3/x osv. kaldes også en hyperbel.
Faktisk kan man skrive alle tal i tælleren. Tallet kalder du k i #2.
(Desuden kan grafen forskydes, men det tager vi ikke med lige nu).

Nu indfører vi et nyt begreb, som vi kalder den reciprokke værdi af et tal.
Det er 1 divideret med tallet.

Prøv at sammenligne funtionsforskriften for en hyperbel med dit nye begreb reciprok værdi
(som betød 1/tallet). Det er det samme.

Ordet hyperbel bruges om grafer,
mens reciprok bruges om tal og funktioner.


Skriv et svar til: Hyperbel - HÆÆÆÆLP!!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.