Fysik

kasteparabel

02. februar 2015 af Ellapigen (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej nogen der kan hjælpe mig med den vedhæftede opgave? Det er opgave 2 det drejer sig om..

Vedhæftet fil: Øvelse 6.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Find maksimum for y(x) , og løs ligningen y(x) = 0 . Kastelængden l er afstanden mellem de to rødder.


Svar #2
02. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

men er det formlen  y = - 1/2 *g * t^2 + v0y*t som jeg skal differentiere og sætte lig med 0?

kan man ikke også bare gøre det vha. toppunktet yT = -d/4a?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jo, det er da det nemmeste at benytte toppunktet. Benyt udtrykket for y(x) .


Svar #4
02. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

vil det sige

-b^2-4ac / 4a ?

synes bare ikke jeg får det samme..


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du sjusker med fortegn og parenteser. Det vil så sige

        h = yT = -d/(4a) = -(b2 - 4ac) / (4a)


Svar #6
02. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

har fået det ønskede udtryk nu for stighøjden, dog forstår jeg ikke den med kastelængden så godt :/

Vedhæftet fil:Dok4.docx

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Find rødderne i polynomiet y(x) = -g/(2v0x2)·x2 + (v0y/v0x)·x = x·((v0y/v0x) - g/(2v0x2)·x) . Benyt nulreglen. Kastelængden er afstanden mellem de to rødder.


Svar #8
02. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

jeg synes slet ikke at få det ønskede resultat:

det er vel:

x2-x1 (rødderne fratrukket hinanden)

-b +- kvadratroden(d) / 2a     (synes bare slet ikke at kunne regne dette ud)


Svar #9
02. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

men hvordan kan man gøre det vha. nulreglen?


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man løser ligningen

        y(x) = x·((v0y/v0x) - g/(2v0x2)·x) = 0

hvoraf man aflæser

        x = 0 ∨ x = (v0y/v0x)·(2v0x2)/g = 2·v0x·v0y/g

og dermed

        l = 2·v0x·v0y/g


Svar #11
02. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

hvoraf man aflæser (hvad menes der?)


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man løser ligningen   x·((v0y/v0x) - g/(2v0x2)·x) = 0   ved at benytte nulreglen. Dvs.

        x = 0 ∨ (v0y/v0x) - g/(2v0x2)·x = 0

dvs.

        x = 0  ∨  x = (v0y/v0x)·(2v0x2)/g = 2·v0x·v0y/g


Svar #13
02. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

jeg har fået det ønskede udtryk.. mange tak, og det gav mening.. jeg har en anden opgave, hvor jeg skal prøve at finde kastelængden igen men ved et andet udtryk og det forvirrer mig..


Svar #14
02. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

ved ikke hvor man får g fra..


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#13

Du skal jo så indsætte v0x = v0·cos(α) og v0y = v0·sin(α) i det allerede fundne undtryk for kastelængden l .


Brugbart svar (0)

Svar #16
02. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#14

g er tyngdeaccelerationen.


Svar #17
02. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

ja, men hvordan kan den komme til udtryk.. da den ikke står i nogle af formlerne..


Svar #18
02. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

i hvert fald for v0x og v0y (der er udtrykt ved sinus og cosinus)


Brugbart svar (0)

Svar #19
02. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#17

Man indsætter i udtrykket for l fra det forrige spørgsmål

        l = 2·v0x·v0y/g = 2·v0·cos(α)·v0·sin(α)/g = v02·sin(2α)/g .


Svar #20
02. februar 2015 af Ellapigen (Slettet)

mange tak! jeg forstår dog bare ikke hvorfor man bare kan antage at sin2(a) = 2* cos(a)*sin(a)


Forrige 1 2 Næste

Der er 31 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.