Fysik

Brændværdier og densiteter

04. februar 2015 af Sif18 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen.

Min veninde og jeg sidder og er i gang med at lave SRO, og vi skal ud fra brændværdier og densiteter beregne, hvor stort volumen bioethanol indeholder den samme energi som 1 liter benzin. Vi har lige pt ikke nogen idé om, hvordan vi skal gøre dette. 

Vi kender brændværdierne for ethanol (25,3) og benzin (42,7), men er i tvivl med densiteterne. 

Kan I hjælpe os? :)  


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2015 af peter lind

Brug at energien i et rumfang V af et stof med massefylde ρ og brændværdien b er V*ρ*b


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. februar 2015 af hesch (Slettet)

I kan ikke opgive en brændværdi som fx 25,3.

Sæt dog enhed på i form af   [J/g]  eller lignende. Den står angivet det sted, hvor I har slået værdien op.

Massefylde kan fx have enheden  [g/cm3]. Gang disse to enheder sammen, og se hvad I får. (Der kan forkortes).

Så når man sætter enheder på sine værdier, ses det nærmest intuitivt, hvordan det skal regnes ud.


Svar #3
05. februar 2015 af Sif18 (Slettet)

Tak for svarene! :) Vi har gjort sådan her, men kan stadig ikke helt finde ud af det sidste:

Så hvis vi har brændværdierne:

25,3 MJ/kg og 42,7 MJ/kg

Og densiteterne:

0,789 g/cmog 0,71 g/cm3

Så regner vi (for benzin):

1 L = 1000 cm3

1000 cm3 * 0,71 g/cm3 = 710 g

710 g/1000 = 0,71 kg

0,71 kg * 42,7 MJ/kg = 30,317 MJ

Når vi så skal finde ud af hvor stort et volumen ethanol det kræves for at få 30,317 MJ, hvordan skal vi så gøre? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2015 af hesch (Slettet)

#3:   For god ordens skyld:

710 g/1000 = 0,71 kg    Med enheder hedder det:

710 [g] / 1000 [g/kg] = 0,71 [kg]

Så for benzin finder I, at 1L benzin afgiver 30,317 MJ

-----------------------------------------------------------------

For ethanol, skal det så gælde:

Vethanol * 1000 [cm3/L] * 0,789 [g/cm3] * 0,001 [kg/g] * 25,3 [MJ/kg] = 30,317 [MJ]

    [L]    ⇒     [cm3]      ⇒     [g]          ⇒      [kg]        ⇒      [MJ]

Isolèr  Vethanol i denne ligning. Se af enhederne (gang dem sammen) i ovenstående linie, at enheden kommer ud i Liter. 

Jeg håber I kan se, at med denne systematik med enheder, kommer der styr på, hvor kommaet skal stå ved en given enhed.     :)


Skriv et svar til: Brændværdier og densiteter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.