Matematik

Tangens - differentialregning

06. februar 2015 af MiniMax2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion f er givet ved f(x) = -0,25x2 + 2x - 1

a) Gør rede for, at linjen med ligningen y = 2x - 1 er tangent til grafen for f

Jeg vil her bruge formen y = f(x0) + f'(x0) * (x - x0) jeg går ud fra at x = 1

Jeg beregner f(x0)

f(1) = -0,25 * 12 + 2 * 1 - 1 = -0,25 + 0 = -0,25

Jeg beregner f'(x0) ved først at differentiere f, hvorefter jeg indsætter f(x0) = -0,25

f'(x0) = -0,25 * 2x2-1 + 2x - 1 = -0,25 * 2x + 2x - 1 = 4x - 1,25

f(-0,25) = 4 * (-0,25) - 1,25 = -1 -1,25 = -2,25

y = -0,25 + (-2,25) * (x - 1) = -2,5x - 1

Det jo så forkert. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Du beregner f(1) forkert, og du differentierer f(x) forkert -- så skal det jo kun gå galt.

f(1) = -0,25·12 + 2·1 - 1 = 0,75

f '(x) = -0,5x + 2

Det er ikke oplyst, at røringspunktets x-koordinat er x = 1. Hvis man løser ligningen f '(x0) = 2 finder man røringspunktets x-koordinat x0 . Man ser, at x0 = 0 , og da f(0) = -1 og punktet (0 , -1) ligger på tangenten, er linien med ligningen y = 2x - 1 tangent til grafen for f(x).

Alternativt kan man bestemme mulige skæringspunkter mellem grafen for funktionen f(x) = -0,25x2 + 2x - 1  og linien med ligningen y = 2x - 1. Hvis der netop er ét skæringspunkt, er linien tangent til grafen for f(x).

Man løser da ligningen     -0,25x2 + 2x - 1 = 2x - 1 , dvs     -0,25x2 = 0 , dvs der er den ene løsning x = 0, og derfor er linien tangent til grafen for f(x).

Bemærk: tangens er en trigonometrisk funktion; en tangent er en ret linie, der tangerer en kurve.


Svar #2
06. februar 2015 af MiniMax2 (Slettet)

hvordan kan f'(x) gi -0,5x + 2?

f'(x) = -0,25 * 2x2-1 + 2 * 1 - 1 = -0,5x + 2 - 1 = -0,5x + 1 ?


Svar #3
06. februar 2015 af MiniMax2 (Slettet)

Ok jeg er ved at fange noget her.

Formen for tangentens ligning y = f(x0) + f'(x0) * (x - x0)

x0 = 0, hvorfor f(x0) = -1 da f(0) = 0,25 * 02 + 2 * 0 - 1 = -1

f'(x0) = -0,5x + 2 da 0,25x2 = 0,25*2x2-1 = -0,5x og 2x = 2 * 1 = 2

f'(-1) = -0,5 * (-1) + 2 = -0,5

Hvis jeg så indsætter i formen for tangentens ligning

y = -1 + (-0,5)(x - 0) = -0,5x - 1

Og det er også forkert


Svar #4
06. februar 2015 af MiniMax2 (Slettet)

Jeg har den nu.. jeg skulle indsætte x0 = 0 i f'(x0) = -0,5x + 2, hvilket gir 2 og så passer pengene.

Yes.. tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Tangens - differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.