Matematik

Differentialregning

06. februar 2015 af MiniMax2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion f er givet ved f(x) = -x3 + 1,5x2 + 6x + 1

Jeg har bestemt en ligning for tangtenten f til grafen for f i punktet P(3, f(3)).

jeg er her kommet frem til: f'(x) = 3x2 + 3x + 6

Opgave: Gør rede for, at grafen for f har en anden tangent med samme hældningskoefficient som tangenten t, og bestem koordinatsættet til røringspunktet for denne tangent.

Jeg aner ikke hvor jeg skal begynde, er helt blank.

Nogen der kan hjælpe lidt på vej?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. februar 2015 af PeterValberg

Du har glemt et minus foran koefficienten 3 til andengradsleddet i den afledede funktion

Ligningen for den tangent, du har bestemt, er lineær og har en forskrift efter modellen y = ax + b.
For at vise, at der er endnu en tangent med samme hældningskoefficient (dermed er de parallelle)
skal du løse ligningen:

f'(x)=a

hvor du selvfølgelig indsætter din fundne hældningskoefficient som a :-)
Hermed bestemmer du de x-værdier, hvor grafen for f har en tangent med hældningskoefficienten a
er der mere end den ene, du allerede har fundet ved x = 3 (jf opgaveteksten), så har du gjort rede for det,
du skulle.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. februar 2015 af Soeffi

Skitse til graf og tangenter (lavet ved at google funktionsudtryk).

Vedhæftet fil:tangenterx_3.png

Svar #3
06. februar 2015 af MiniMax2 (Slettet)

Okay det kan godt være jeg har misforstået dig, men jeg har udregnet dette nu

Jeg finder tangenten til f(x) = -x3 + 1,5x2 + 6x + 1, hvor x0 = 0

Jeg får f(x) = 1, jeg har i forvejen f'(x) = -3x2 + 3x + 6, hvor jeg indsætter 1 og får f'(x) = 6

Så har jeg beregnet formen for tangentens ligningen og får y = 6x + 1

Er jeg helt forkert på den?


Svar #4
06. februar 2015 af MiniMax2 (Slettet)

hm, mine tidligere udregninger med P(3 , f(3)) gav f'(x) = -12

Er det så svarene? f'(x) = -12 og f'(x) = 6 

så koordinatsættet er 3,-12 og 0,6 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. februar 2015 af PeterValberg

Jeg har lige lidt travlt lige nu,
Jeg svarer dig om en halv times tid
- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. februar 2015 af Soeffi

#3

Okay det kan godt være jeg har misforstået dig, men jeg har udregnet dette nu

Jeg finder tangenten til f(x) = -x3 + 1,5x2 + 6x + 1, hvor x0 = 0

Jeg får f(x) = 1, jeg har i forvejen f'(x) = -3x2 + 3x + 6, hvor jeg indsætter 1 og får f'(x) = 6

Så har jeg beregnet formen for tangentens ligningen og får y = 6x + 1

Er jeg helt forkert på den?

Hvorfor vælger du x0 = 0, var det ikke x0 = 3?


Svar #7
06. februar 2015 af MiniMax2 (Slettet)

Det helt fint skal først aflevere senest kl 24 :D
er bare glad for du vil hjælpe :)

Svar #8
06. februar 2015 af MiniMax2 (Slettet)

Får jeg så ikke bare det samme resultat? Altså som i første opgave hvis jeg bruger de samme værdier

Brugbart svar (0)

Svar #9
06. februar 2015 af Soeffi

#4

hm, mine tidligere udregninger med P(3 , f(3)) gav f'(x) = -12

Er det så svarene? f'(x) = -12 og f'(x) = 6 

så koordinatsættet er 3,-12 og 0,6 ? 

Du har at f '(3)=-12. Du skal løse f '(x)=-12 for andre værdier af x end 3. Tegningen antyder x=-2.


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. februar 2015 af PeterValberg

f(x)=-x^3+1,5x^2+6x+1

f'(x)=-3x^2+3x+6

En ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(3,f(3)) kan således bestemmes som:

y=f'(3)(x-3)+f(3)=-12x+41,5

En tangent parallel med denne skal have en hældningskoefficient på -12
du skal derfor løse ligningen:

f'(x)=-12

-3x^2+3x+6=-12

-3x^2+3x+18=0

hvilket giver:

x=-2\quad\vee\quad x=3

Du har altså yderligere en tangent i punktet Q(-2,f(-2))

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #11
06. februar 2015 af MiniMax2 (Slettet)

Jeg har regnet noget forskert så.

Hvis jeg beregner ligningen for tangenten t til grafen P(3, f(3))

f(3) = -33 + 1,5 * 32 + 6 * 3 + 1 = -27 + 13,5 + 18 + 1 = 5,5

f'(3) = -3 * 32 + 3 * 3 + 6 = -27 + 15 = -12

Jeg får y = 5,5 + (-12)(x - 3) = -12x + 2,5


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. februar 2015 af PeterValberg

#11 Der er en lille regnefejl :-)
       Du skulle gerne nå frem til, at:

       y = 5,5 + (-12)(x - 3) = 5,5 - 12x + 36 = -12x + 41,5

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #13
06. februar 2015 af MiniMax2 (Slettet)

hm. Hvordan kommer du fra -3x2 + 3x + 18 = 0 til 2?

Altså hvis -3x2 ikke var der ville jeg sige x = 18/3 = 6, 

2. potens må være noget med kvadratrod, men det vel ikke x = kvadratroden af -2 , det kan man ikke. 


Svar #14
06. februar 2015 af MiniMax2 (Slettet)

y = 5,5 + (-12)(x - 3) = 5,5 + (-12x) + (-12*-3 = 36) = -12x + 5,5 + 36 = -12x + 41,5

ok tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ligningen    -3x2 + 3x + 18 = 0    er en 2.-gradsligning. Divider med -3 på hver side, så får man

        x2 - x - 6 = 0

Beregn diskriminant og benyt så rodformlen, eller man kan faktorisere

        (x-3)·(x+2) = 0

hvoraf man aflæser rødderne som vist i #10.


Svar #16
06. februar 2015 af MiniMax2 (Slettet)

men det jo omvendt -3 og 2 .. 

Gælder her at hvis man rykker 0 over på venstre side i stedet for så 0 = (x + 3)(x - 2)?


Svar #17
06. februar 2015 af MiniMax2 (Slettet)

Hm. jeg forstår det ikke helt, hvordan man kan dividere med -3 på alle sammen og så bare ende der :o)


Brugbart svar (1)

Svar #18
06. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#17

Man dividerer hvert led i ligningen  -3x2 + 3x + 18 = 0   med -3 .

Af ligningen

        (x-3)·(x+2) = 0

får man ved at benytte nulreglen, at

        x - 3 = 0   ∨    x + 2 = 0

dvs

        x = 3   ∨   x = -2 .


Svar #19
06. februar 2015 af MiniMax2 (Slettet)

tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.