Fysik

HJÆÆÆLP!!!

08. februar 2015 af madshenriksen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der vil hjælpe mig med en opgave, som jeg har bøvlet med i flere TIMER!

Opgaven (på engelsk) lyder:

A grist mill of the 1800s employed a water wheel that was 14 m high; 320 liters per minute of water flowed on to the wheel near the top. How much power, in kW, could this water wheel have produced???


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2015 af hesch (Slettet)

#0:  Udgangspunktet er jo anvendelse af:    E = m * g * h ,   P = E / t.

Men jeg forstår ikke opgavens:  "water flowed on to the wheel near the top".   For der kan jo både være tale om det man på dansk kalder en brystfaldsmølle eller en overfaldsmølle.  Virkningsgraderne er noget forskellige, og ligger vel på 20 - 30%.  ( Du kan google det ).

Derimod kan man sagtens lave vandturbiner med en virkningsgrad større end 95%.

( Jeg kan ikke fordrage "virkelige" opgaver, der intet har med virkelighed at gøre. )

PS:  Man har jo sådanne overfaldsmøller, der "spuler" vandet ind i møllehjulet, således at dette kan udnytte vandet kinetiske energi allerede på toppen. ( Jeg husker ikke navnet på den  type møller ). Herved øges møllehjulets afgivne effekt.  Men opgaven kærer sig jo ikke om sådanne detaljer.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. februar 2015 af hesch (Slettet)

#1:   Det hedder "en overfaldsmølle med fremskudt malekarm".

Der står lidt her:

http://moelleforum.dk/index.php/vandmollen


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. februar 2015 af Dapushyphysics (Slettet)

Hey Hesch, kan du ikke lige tjekke dine beskeder (:!


Svar #4
08. februar 2015 af madshenriksen (Slettet)

hesch - det var netop også de formler jeg havde i tanken, og jeg ved ikke hvordan jeg får omsat disse tal, til en energienhed


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. februar 2015 af hesch (Slettet)

#4:  P = E / t = m * g * h / t  =

            320kg * 9,82m/s2 * 14m / 60s

Enheden kommer ud i [J/s] = Watt.

Ad opgavens:   How much power, in kW   ( Det er effekten, der spørges om ).


Svar #6
08. februar 2015 af madshenriksen (Slettet)

resultatet skal give 0.732 kW, og det tror jeg ikke ovenstående gør


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. februar 2015 af hesch (Slettet)

#6:  Ovenstående ( #5 ) giver 733,23W = 0,733 kW.

Men det beror nok på, at facitlistens 0,732kW  har benyttet:   g = 9,81 m/s2.

Så mangler du blot at anslå en virkningsgrad på måske 50%.     :)


Skriv et svar til: HJÆÆÆLP!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.