Fysik

Atomkerner og radioaktivitet

10. februar 2015 af Sidsel113 (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hej alle har Lige et spørgsmål jeg ik kan løse.

Opgaven:
Blyisitoppen Pb-211 er B-radioaktiv med halveringstiden 36,1 minutter.
A) opskriv henfaldsskemaet.
En prøve, der indeholder Pb-211, har på et tidspunkt aktiviteten 94000Bq.
B) hvor mange Pb-kerner er der i prøven?
C) hvad ville aktiviteten være to timer senere?

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2015 af peter lind

A) Du mener formentlig beta radioaktiv. I så fald udsender den en elektron.  Da ladningen er bevaret vokser Z med 1 massetallet A bevares

I de to følgende skal du bruge at antal kerner N = N0e-kt.

B) Radioaktiviteten er dN/dt

C) Brug henfaldsloven nævnt ovenfor


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. februar 2015 af mathon

A)

                                        _{0}^{1}\textrm{n}\; \; \rightarrow \; \; _{1}^{1}\textrm{p}\; \; +\; \; _{-1}^{0}\textrm{e}

                           _{82}^{211}\textrm{Pb}\; \; \rightarrow \: \: _{83}^{211}\textrm{Bi}\; \; +\; \; _{-1}^{0}\textrm{e}\; \; +\; \;\overset{-}{\nu}


Svar #3
10. februar 2015 af Sidsel113 (Slettet)

Tak alle men mathon hvordan forklare jeg det du har gjordt, ville du forklare mig kort? :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. februar 2015 af mathon

En neutron i 21182Pb-kernen omdannes til en proton, en elektron og en antineutrino.

                            _{0}^{1}\textrm{n}\; \; \rightarrow \; \; _{1}^{1}\textrm{p}\; \; +\; \; _{-1}^{0}\textrm{e}


Elektronen udsendes som β-stråling og datterkernen har nu 83 protoner dvs er kerne for et andet grudstof
nemlig grundstof nr 83, hvilket er Bismuth 21183Bi. Der er altså sket en grundstofforvandling.

                         _{82}^{211}\textrm{Pb}\; \; \rightarrow \: \: _{83}^{211}\textrm{Bi}\; \; +\; \; _{-1}^{0}\textrm{e}\; \; +\; \;\overset{-}{\nu}


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. februar 2015 af mathon

b)
                          k\cdot T_{\frac{1}{2}}=\ln(2)

                          \frac{1}{k}=\frac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2)}

Sammenhængen mellem aktivitet og kerneantal
er
                           N_0=\frac{1}{k}\cdot A=\frac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2)}\cdot A=\frac{36,1\; min}{\ln(2)}\cdot \left ( 5,64\cdot 10^6\; min^{-1} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. februar 2015 af mathon

c)

                        A(t)=A_0\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}}

                        A(t)=\left ( 5,64\; MBq \right )\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{120\; min}{36,1\; min}


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. februar 2015 af mathon

alment:
                     \frac{1}{2}=\left (e^{-k} \right )^{T_{\frac{1}{2}}}
hvoraf
                     \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{1}{T_{\frac{1}{2}}}}=e^{-k}
og
                   \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}}=e^{-kt}


Svar #8
11. februar 2015 af Sidsel113 (Slettet)

Okay tusind tak men kan du lige forklare mig hvad du gør i følgende opgaver altså opgave b og c du bruger en Formel men ville du forklare hvor de tal kommer fra dem ind i formlen osv :) ville nemlig gerne lære hvordan man gør :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
11. februar 2015 af mathon

                 94000\; Bq=\frac{94000}{s}=\frac{94000\cdot 60}{60\cdot s}=5,64\cdot 10^{6}\; min^{-1}


Skriv et svar til: Atomkerner og radioaktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.