Fysik

Hjælp

21. februar 2015 af rhyhanna (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogen som kan hjælpe? Altså hvordan man regner disse opgaver ud? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2015 af hesch (Slettet)

#0:  Accelerationen:  |a| = R * ω2.   

ω har enheden  rad/sek.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. februar 2015 af peter lind

På kanten er  accellerationen v2/r  . Det skal så være lig med den ønskede accelleration


Svar #3
21. februar 2015 af rhyhanna (Slettet)

så formel er: Accelerationen:  |a| = R * ω2.  ?? for at finde svaret i opgave 1 og 2? :) 


Svar #4
21. februar 2015 af rhyhanna (Slettet)

formlen* 


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. februar 2015 af hesch (Slettet)

#3:
  Ja. Opgave 1:

R * ω2 = 10000 * g         ( Isoler ω og omregn til omdrejninger/min. )


Svar #6
21. februar 2015 af rhyhanna (Slettet)

Aha tak for det, men er ω2 en konstant, i så fald hvad er tallet? 


Svar #7
21. februar 2015 af rhyhanna (Slettet)

Og hvad er g? er det tyngdeAcceleration


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. februar 2015 af hesch (Slettet)

ω er vinkelhastigheden  (rotationshastigheden) målt i radianer/sek.

Det er en variabel, der anvendes for vinkelhastighed, ligesom m er en variabel for masse, og v er en variabel for hastighed.

Det er værdien af ω du skal beregne.

Du kender jo R = 8 cm  og  g = 9,82 m/s2.


Svar #9
21. februar 2015 af rhyhanna (Slettet)

ejj tak det giver meget mere mening :). Er det her så rigtigt ?

Vedhæftet fil:8.docx

Brugbart svar (0)

Svar #10
21. februar 2015 af hesch (Slettet)

Du har:

R * ω2 = 10000 * g     =>

0,08m * ω2 = 98200 m/s2      =>

ω2 = 98200 m/s2 / 0,08 m  = 1.2275E6 s-2       =>

ω = 1108 s-1         ( enhed: radianer/sek )

Omsæt værdien til omdr/min.

Du skal sætte enheder på, når du regner, og afstemme dem.  Ellers regner du galt. Talværdierne i sig selv giver ingen mening.


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. februar 2015 af hesch (Slettet)

#10:   PS:   Det er jo her det går galt:

ω2 = 98200 m/s2 / 0,08 m  = 1.2275E6 s-2 

Du har formodentlig regnet noget lignende

ω2 = 98200 m/s2 / 8 cm  = . . . . .

men her kan du jo ikke forkorte meter ud med centimeter og få den korrekte enhed s-2.

Man ser med det samme, at noget er galt.


Svar #12
21. februar 2015 af rhyhanna (Slettet)

Du har ret :).... jeg skal lave cm om til m .. :D ... nu har jeg regnet det om til RPM... mon det er rigtigt? :).


Svar #13
21. februar 2015 af rhyhanna (Slettet)

Sådan:)

Vedhæftet fil:R.docx

Brugbart svar (0)

Svar #14
21. februar 2015 af hesch (Slettet)

#13:   Når du skriver  |s| i det vedhæftede, mener du så  [s] ?  Det er fint nok, for de firkantede paranteser indikerer, at indholdet er en enhed.  Men du må ikke skrive  [s]-1 for potensen hører med til enheden, så det skrives:   [s-1].

Men til omregningen:

ω = 1108 [rad/s]   =>

Omdrejninger/sek. =  1108 [rad/s] * 1/(2π) [omdr/rad] = 176,3 [omdr/s] 

Omdr./minut = 176,3 [omdr/s] * 60 [s/min] = 10578 [omdr/min]


Svar #15
21. februar 2015 af rhyhanna (Slettet)

Tusind tusind taaak for hjælpen .. :) nu mangler jeg bare 2 .. er det den samme formel ? i så fald, så kan jeg godt finde ud af det!:D pga dig. jaa har fået det samme svar med hensyn til omdr/min. gjorde bare på en anden måde


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. februar 2015 af hesch (Slettet)

#15:  Du kan jo bare kigge på udtrykket:   |a| = R * ω2.

Hvis accelerationen skal være ens i de to centrifuger, kan du opstille:

R1 * (ω1)2 = R2 * (ω2)2       =>

2)2 = R1/R2 * (ω1)2         =>

ω2 = ω1 * √(R1/R2)

Denne faktor til forskel i rotationshastighed målt i rad/s må jo være den samme forskel målt i omdr/sek. Så hvis du kalder omdrejningstallene, målt i omdr/sek, for O1 og O2, kan det formuleres:

O2 = O1 * √(R1/R2)


Svar #17
21. februar 2015 af rhyhanna (Slettet)

hmm jeg har lavet noget andet, har brugt en anden formel :O?? 


Svar #18
21. februar 2015 af rhyhanna (Slettet)

.

Vedhæftet fil:2.docx

Brugbart svar (0)

Svar #19
21. februar 2015 af hesch (Slettet)

Nu er jeg ikke med.

#16 er et forslag til løsning af  2)  vedhæftet i  #0.

Hvordan kom Grønland pludselig ind i billedet ?


Svar #20
21. februar 2015 af rhyhanna (Slettet)

Ups min fejl :d det fordi i den opgave , anvendte jeg en anden formel. Så troed også man skulle gøre sådan med 2 .


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.