Fysik

Elektricitet

21. februar 2015 af Y2015 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, Kan det passe disse to argumenter? 

1. Kan man argumentér for at det er pæren med den største modstand, lyser mest (der hvor den afsatte effekt er størst), når de to pærer sidder i serie, -- fordi i en seriekobling er komponenterne forbundet, så der går samme strøm igennem dem. Fx hvis to elpærer koblet i serie og forbundet til et batterier, går der samme strøm gennem dem. Men elpære 1 har større modstand i forholdt til elpære 2. Derfor elpære 1 vil lyse mest.

2. Og kan man argumentér for at det er pæren med den mindste modstand, der lyser mest, når de to pærer sidder parallelt, fordi den total strøm deler sig lige til de to elpærer, som sidder parallelt. Batteriet leverer en fast spændingsforskel, U, der er ens over de to pærer. Så hvis man antager Ohms lov, der gælder for glødetråden i en pære, at U = R*I. Da U er konstant, men R er lavere i den ene pære end den anden, så bliver 'I' større. Dvs. da U er konstant ( ens for begge pærer ), og P er omvendt proportional med R. Derfor vil effekten, P, bliver større med udgangspunkt fra denne formel, P = U2 / R.

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. februar 2015 af peter lind

Der gælder at effekten P = U*I = R*I2 = U2/R

Når der går samme strøm gennem to modstande vil de største effekt afsættes hvor modstanden er størst

Hvis spændningen over de to modstande er ens vil den største afsættes i den mindste modstand


Svar #2
21. februar 2015 af Y2015 (Slettet)

Vil det så lyder korrekt sådan?

Spørgsmålet lyder sådan: Du har to elektriske pærer (pære 1 og pære 2) og et batteri. De to pærer er ikke ens idet pære 1 har en modstand, der er større end pære 2. Du prøver at sætte de to pærer sammen først i serie og dernæst parallelt. Du skal først tænke over, om det er strømmen eller spændingsfaldet, der er ens for de to pærer i kredsløbet 

a) Argumentér for at det er pæren med den største modstand (pære 1), der lyser mest (der hvor den afsatte effekt er størst), når de to pærer sidder i serie

svar: I en seriekobling er komponenterne forbundet, så der går samme strøm igennem dem. I figuren på venstre, hvor der vises to elpærer koblet i serie og forbundet til et batterier, går der samme strøm gennem dem. Men elpære 1 har større modstand i forholdt til elpære 2. Der gælder at effekten P = U*I = R*I2 = U2/R. Når der går samme strøm gennem to modstande vil de største effekt afsættes hvor modstanden er størst. 

b) Argumentér for at det er pæren med den mindste modstand, der lyser mest, når de to pærer sidder parallelt.

svar: kan man argumentér for at det er pæren med den mindste modstand, der lyser mest, når de to pærer sidder parallelt, fordi den total strøm deler sig lige til de to elpærer, som sidder parallelt. Batteriet leverer en fast spændingsforskel, U, der er ens over de to pærer. Så hvis man antager Ohms lov, der gælder for glødetråden i en pære, at U = R*I. Da U er konstant, men R er lavere i den ene pære end den anden, så bliver 'I' større. Dvs. da U er konstant ( ens for begge pærer ), og P er omvendt proportional med R. Derfor vil effekten, P, bliver større med udgangspunkt fra formlen for Ohms lov, P = U2 / R. Da spændingen over de to modstande er ens vil den største afsættes i den mindste modstand. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. februar 2015 af mathon

b) Argumentér for at det er pæren med den mindste modstand, der lyser mest, når de to pærer sidder parallelt.

                                P=\frac{U^2}{R}

                                P\cdot R=U^2       P\; og\; R\; er \; omvendt\; proportionale


Skriv et svar til: Elektricitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.