Fysik

Wolframglødetråd

23. februar 2015 af sumia9 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg sidder med en rapport om wolframglødetråd og forstår ikke et spørgsmål. Håber nogen kan hjælpe?

Se vedhæftet dokument


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2015 af hesch (Slettet)

#0:  Jeg forstår heller ikke, hvorfor du skal beregne modstanden ved 0ºC. Hvad skal du bruge det til ?

Du kender modstanden ved 20ºC:  R20 = 1,6Ω.

Du skruer nu langsomt op for spændingen, idet du løbende noterer målt spænding og strøm, indtil tråden brænder over.

Lad os nu sige, at de sidste værdier er:  U = 11,7V     I = 0,5A 
så er  R = U/I = 23,4Ω.

Din formel hedder:    R = R20 * ( 1 + α * ( T - 20ºC ) ) ,  α = 0,0045 K-1 for wolfram.

Indsæt  R , R20 og α i ligningen og løs denne med hensyn til T, der er temperaturen i ºC af tråden lige før den smelter.


Svar #2
24. februar 2015 af sumia9 (Slettet)

R = R0* ( 1 + α * T ) 

Hvordan isolerer man T og Rfra ovenstående formel?

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. februar 2015 af Chrystine (Slettet)

R0 isoleres ved at dividere begge sider med parentesen
R_0 = \frac{R}{ 1 + \alpha T }

T findes ved at dividere begge sider med R0, hvorpå parentesen bliver overflødig (væk).
Nu står der 1+αT på den ene side, så vi trækker 1 fra på begge sider, og så dividerer vi med α.

T = \frac{R}{ \alpha \cdot R_0 } -\frac{1}{\alpha }

PS. Med fysik på B-niveau er det en rigtig god ide at få helt styr på ligningsløsning,
så du gør dig selv en kæmpe tjeneste, hvis du sætter dig ned og terper det.
Meget fysik bliver nemmere af det.


Svar #4
24. februar 2015 af sumia9 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen

jeg har isoleret R0 rigtigt men T blev forkert. 

Ved I hvad smeltetemperaturen for wolframglødetråd er? Jeg vil nemlig gerne sammenligne med mit eget resultat


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. februar 2015 af hesch (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. februar 2015 af Marie854 (Slettet)

Er der nogen der har lyst til at vise et eksempel, hvor i regner det ud. 

Jeg er meget forvirret??

og hvordan ved i a= 0,0045 ^-1 k


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. februar 2015 af Marie854 (Slettet)

anyone?? plizzz


Skriv et svar til: Wolframglødetråd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.