Fysik

El-lære

07. marts 2015 af karlosi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle, håber i kan hjælpe mig med følgende opgave:

To resistorer på henholdsvis 5 ohm og 7 ohm sættes i parallelforbindelse over et batteri med en hvilespænding, U0, på 9V og en indre modstand, Ri=1 ohm.

a) Tegn opstillingen.

Jeg har prøvet (opstillingen er under fil), men er ikke sikker på om den er rigtig . 

b) Hvad er den samlede resistans i kredsløbet?

Jeg har prøvet at beregne erstatningsmodstanden.

1/RE=1/R1+1/R2 (parallel) ->  1/RE=(1/5+1/7)=(7/35+5/35)=13/35    RE=35/13

Men problemet er at der også er en indre modstand, men jeg ved ikke hvordan den skal beregnes, fik at vide at jeg skulle benytte RE=R1+R2, men hvorfor og hvordan?

c) Hvad er polspændingen, Upol?

Er polspændingen ikke det samme som hvilespændingen (altså 9 volt). 

Tak på forhånd.

Vedhæftet fil: IMG_0137.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2015 af mathon

               R_y=\frac{(5\; \Omega )\cdot(5\; \Omega ) }{(5\; \Omega )+ (5\; \Omega )}=\frac{35}{12}\; \Omega

               R_{samlet}=R_i+R_y=(1\, \Omega )+\left(\frac{35}{12}\; \Omega \right)=\frac{47}{12}\; \Omega=3\tfrac{11}{12}\; \Omega

               

               U_y=U_{pol}=U_{o}-U_i

Serieforbundne modstande deler hvilespændingen
i modstandstallenes forhold:

               U_{pol}=\frac{R_y}{R_i+R_y}\cdot U_o


Svar #2
07. marts 2015 af karlosi (Slettet)

Hvordan har du fået det til 35/12 Ω, du beregner det på en helt anden måde end hvad jeg gør?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2015 af mathon

                                  \frac{1}{R_p}=\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}=\frac{R_2+R_1}{R_1\cdot R_2}

                                   R_p=\frac{R_1\cdot R_2}{R_1+ R_2}


Svar #4
07. marts 2015 af karlosi (Slettet)

Ja så du mener at R2 er 7, det har du bare ikke skrevet i din beregning.


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. marts 2015 af mathon

#2 og #4 …glemte at justere tallene efter brug af copy/paste

                                   R_y=\frac{(5\; \Omega )\cdot(7\; \Omega ) }{(5\; \Omega )+ (7\; \Omega )}=\frac{35}{12}\; \Omega


Skriv et svar til: El-lære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.