Matematik

Fordoblingskonstant

16. marts 2015 af carolinetheschmidt (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogle der kan fortælle mig hvordan eksponentielle funktioner og fordoblingskonstanten hænger sammen? Evt et bevis eller bare en forklaring? Tak på forhånd


Brugbart svar (3)

Svar #1
16. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

For en eksponentiel funktion af formen

        f(x) = b · ax

gælder der, at der findes en konstant X2 , så at

        f(x + X2) = 2·f(x)

for alle x. Benytter man forskriften for den eksponentielle funktion, får man

        b · ax+X2 = 2 · b · ax ,

dvs.

        aX2 = 2

og dermed

        X2 = log(2) / log(a)

Hvis a > 1 , er log(a) > 0, og den eksponentielle funktion er voksende (hvis b > 0) , og X2 > 0, og man kalder da X2 for fordoblingskonstanten.

Hvis 0 < a < 1 , er log(a) < 0 , og den eksponentielle funktion er aftagende (hvis b >0), og X2 < 0, og man kalder da -X2 for halveringskonstanten X1/2 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. marts 2015 af 123434 (Slettet)

Halveringskonstant

Hvor lang tid det tager for noget at blive halveret

T1/2=log(0,5)/log(a) hvor 0<a<1

Fordoblingskonstant

Hvor lang tid det tager for noget at blive fordoblet

T2=log(2)/log(a) hvor a>1


Skriv et svar til: Fordoblingskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.