Fysik

Diffusionsligningen

16. marts 2015 af Mortenkat (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Vis ved indsættelse at ligning (1.12) er en løsning til diffusionsligningen (1.11)

nogle kloge hoveder der kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Skærmbillede 2015-03-16 kl. 18.28.07.png


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Beregn de to partielle afledede  ∂P/∂t  og  ∂2P/∂x2  ud fra funktionsudtrykket for P(x,t) , og vis, at de to sider i differentialligningen (1.11) er lig med hinanden.


Svar #3
16. marts 2015 af Mortenkat (Slettet)

ja har prøvet, men kan bare ikke få det til at hænge sammen :/


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

Vis dine mellemregninger og resultater. Når man beregner ∂P/∂t betragtes x som en konstant. Når man beregner ∂2P/∂x2 betragtes t som en konstant.


Svar #5
19. marts 2015 af Mortenkat (Slettet)

Kan ikke rigtig komme videre ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#5

Der er ikke tale om at løse ligningen, men om at vise, at en bestemt funktion er en løsning til differentialligningen. I det vedlagte skelner du ikke notationsmæssigt mellem om der differentieres med hensyn til x eller til t, så det er umuligt at følge, hvad du laver.

Funktionen er, som angivet i #0,

        P(x,t) = (1/√(4πD))·t-1/2·exp(-(1/(4D))·x2·t-1)

Man finder så

        ∂P/∂t = -(1/2)·(1/√(4πD))·t-3/2·exp(-(1/(4D))·x2·t-1) + (1/√(4πD))·t-1/2·exp(-(1/(4D))·x2·t-1)·(1/(4D))·x2·t-2

                 = (1/√(4πD))·t-3/2·exp(-(1/(4D))·x2·t-1) · (-(1/2) + (1/(4D))·x2·t-1)

                 = t-1·P(x,t) · (-(1/2) + (1/(4D))·x2·t-1)

og

        ∂P/∂x = (1/√(4πD))·t-1/2·exp(-(1/(4D))·x2·t-1)·(-(1/(4D)·2x·t-1)

                  = -(1/(2D))·x·(1/√(4πD))·t-3/2·exp(-(1/(4D))·x2·t-1)

                  = -(1/(2D))·x·t-1·P(x,t)

og dermed

        ∂2P/∂x2 = -(1/(2D))·t-1·P(x,t) + (1/(4D2))·x2·t-2·P(x,t)

                     = (1/D)·t-1·(-(1/2) + (1/(4D))·x2·t-1) · P(x,t)

                     = (1/D)·∂P/∂t


Svar #7
20. marts 2015 af Mortenkat (Slettet)

Kunne du eventuelt fortælle mig hvilke regneregler du benytter dig af? :)


Svar #8
20. marts 2015 af Mortenkat (Slettet)

til hver trin :D


Svar #9
20. marts 2015 af Mortenkat (Slettet)

der hvor der står P(x,t). det er bare funktion ikk? istedet for at skrive den ind hvergang, så har du bare skrevet P(x,t) ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#9

P(x,t) er jo den givne funktion

        P(x,t) = (1/√(4πD))·t-1/2·exp(-(1/(4D))·x2·t-1)

Jeg formoder, at du har lært om differentiation af funktioner af flere variable. Man differentierer partielt med hensyn til t ved at betragte x som en konstant. Man differentierer partielt med hensyn til x ved at betragte t som en konsatnt.


Skriv et svar til: Diffusionsligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.