Matematik

Polynomiumsdivision

17. marts 2015 af NTNTNTNT (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der en, som vil hjælpe med følgende polynomiumsdivision? Gerne med forklaring, da jeg har ret svært ved polynomiumsdivision.

x^2-7x+6 : x-3

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. marts 2015 af peter lind

Hvis du skal beregne p(x)/q(x) skal du gange q(x) med a*xi hvor a og i er valgt så produktet indeholder højestegradsleddet i p(x). Resultatet skal du så fratrække p(x) I dette tilfælde opnår du dette ved at gange q(x) med x


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Man kan her benytte

        x2 - 7x + 6 = (x-1)·(x-6) = (x-3 + 2)·(x-3 - 3)

                                              = (x-3)2 - (x-3) - 6

Herefter skulle det være ligetil at dividere med (x-3) .


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. marts 2015 af Stats

Jeg plejer at skrive det sådan her op:

(x-3) | (x2 - 7x + 6)             ---->    Nævneren | Tælleren

Nu siger jeg: Hvad skal jeg gange med i nævneren, for at få den højeste grad af x i tælleren...

Jeg ser.. Hov, jeg skal jo blot gange med x... Dette gøre jeg:

             x                           <------ Det jeg ganger min nævner med
(x - 3) | (x2 - 7x + 6)             <------ Udtrykket der skal deles
          -(x2 - 3x)                   <------ Ganger x med min nævner, skriver det nedenunder og trækker fra

Det jeg gør nu, er at jeg trækker de to udtryk fra hinanden
(x2 - 7x + 6) - (x2 - 3x) = 4x + 6
Tæller - den fundne udtryk = 4x + 6

Dette skriver jeg normalt sådan:
             x       
(x - 3) | (x2 - 7x + 6) 
          -(x2 - 3x)                  
                  4x + 6               <------- Resultatet fra subtraktionen af nævneren og det nye udtryk.

Nu siger jeg...: Hvad skal jeg gange med nævneren, for at få den højeste grad af det nye udtryk...
Jeg svare...: Den højeste grad, af det nye udtryk er 4x, og derfor skal jeg gange med nævneren med 4..

Jeg har nu.

            x   +   4             <------- Ganger med 4, hvilket jeg skriver heroppe...
(x - 3) | (x2 - 7x + 6)       <------- Tja..
          -(x2 - 3x)             <------- Tja (er jo gennemgået)     
                  4x + 6         <------- Jep...
                -(4x + 6)        <------- Trækker det nye,nye udtryk fra det forrige udtryk og får:
                          0        <------- Får 0... "Denne går op"

Vi aflæser oppe i toppen svaret, som er: x + 4

Dvs (x2 - 7x + 6)/(x-3) = x + 4

Se eventuel denne video, da det er svært at forklare med skrift....
https://www.youtube.com/watch?v=FXgV9ySNusc

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (2)

Svar #4
17. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

Din division er desværre ikke korrekt.

      x2 - 7x +6 : x-3 =   x -4
      x2 - 3x
---------------
           -4x + 6
           -4x +12
-------------------
                    -6

Altså:    (x2 -7x +6):(x-3) = (x -4) -6/(x-3)

eller      x2 - 7x + 6 = (x-4)·(x-3) - 6

hvilket også er konsistent med opskrivningen i #2


Brugbart svar (2)

Svar #5
17. marts 2015 af peter lind

#3 x2-7x+6 -(x2-3x) = x2-7x+6-x2+3x = -4x+6


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. marts 2015 af Stats

Ok.. Den gik ikke så godt, heh... Men linket beskriver meget godt, hvordan man udfører denne polynomiumsdivision

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #7
18. marts 2015 af NTNTNTNT (Slettet)

Mange tak :)


Skriv et svar til: Polynomiumsdivision

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.