Matematik

Differential regning.

18. marts 2015 af hejtykke2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hjæææælp!!

Nu har jeg siddet med denne opgave i over en halv time, og jeg har fået de mærkeligste resultater hver gang, jeg har prøvet at løse den.

Hvad gør jeg helt præcist i opgave a?

Jeg har fundet hældningen som er lig med 10, men jeg ved ikke om dette er rigtigt eller nødvendigt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

a) Indsæt x = 2 og y = 2 i differentialligningen, hvorved man beregner f '(2) = dy/dx . Indsæt talværdierne i tangentligningen.

        dy/dx = y · (x2 - 9) = 2 · (22 - 9) = ...

b) Løs ligningen   dy/dx = y · (x2 - 9) = 0 , idet det vides, at y > 0 .

Det er helt samme fremgangsmåde som i din anden opgave https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1584362


Svar #2
18. marts 2015 af hejtykke2 (Slettet)

a) det er også det jeg har gjort, og jeg får her -10. Det må vel være hældningen? Men jeg skal jo finde tangentens ligning..


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis man indsætter korrekt, får man som vist i #1

        dy/dx = y · (x2 - 9) = 2 · (22 - 9) = 2 · (-5) = -10 , ikke 10.

Derefter indsætter man i tangentligningen

        y = f '(2) · (x - 2) + f(2)

           = -10 · (x - 2) + 2


Svar #4
18. marts 2015 af hejtykke2 (Slettet)

åh nej... jeg kan ikke finde ud af det med nulreglen... Jeg forstår det simpelthen ikke :/


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nulreglen siger, at et produkt er lig med nul, hvis en eller flere af dets faktorer er lig med nul.


Svar #6
18. marts 2015 af hejtykke2 (Slettet)

hvordan finder jeg ud af det, altså om faktorerne er lig med nul?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Genlæs forklaringen i #1

b) Løs ligningen   dy/dx = y · (x2 - 9) = 0 , idet det vides, at y > 0 .

Løs ligningen     y · (x2 - 9) = 0   , hvor y > 0 .  Faktoren y kan derfor ikke være 0, så det er kun faktoren x2 - 9 der kan være lig med 0.


Svar #8
19. marts 2015 af hejtykke2 (Slettet)

men hvordan bestemmer jeg så monotoniforholdene?


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8
Ved at bestemme fortegnsvariationen for dy/dx.

Skriv et svar til: Differential regning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.