Matematik

Skæringspunkt mellem cirkel og linje

02. april 2015 af 102938475 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En cirkel har centrum i C(1,0) og radius Kvadratrod(8) . En linje er bestemt ved ligningen y = x - 1. Bestem koordinatsttet til hvert af skæringspunkterne mellem cirklen og linjen.

håber i kan hjælpe mig. Jeg er ikke helt med på hvordan det er man skal regne det ud.

Det er uden hjælpemidler :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2015 af Soeffi

Cirklen har ligningen: (x-1)2+(y-0)2 = 8.

Linjen har ligningen: y = x - 1

Da værdierne for x og y skal være fælles kan man indsætte y=x-1 i cirklens ligning:

(x-1)2+(x-1)2=8 ⇒ 2(x-1)2=8 ⇒ (x-1)2= 4 ⇒ x - 1 = ± 2 ⇒ x = ± 2 + 1 ⇒ x = -1 ∨ x = 3.

For y fås x =-1 ⇒y=-2 og for x=3 fås y=2.

Dvs. skæringspunkterne er (x,y) = (-1,-2) og (x,y) = (3,2). Gør prøve ved at undersøge om punkterne både ligger på cirklen og linjen. 


Svar #2
02. april 2015 af 102938475 (Slettet)

x - 1 = ± 2 ⇒ x = ± 2 + 1 ⇒ x = -1 ∨ x = 3.

For y fås x =-1 ⇒y=-2 og for x=3 fås y=2.

Jeg forstår ikke hvad det er du har gjort der. Kunne du måske forklare mere, hvad det er du har gjort :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. april 2015 af Soeffi

Når du tager kvadratroden på begge sider og der står et udtryk opløftet i anden på venstre side, får du udtrykket uden i-anden tegnet på venstre side, og på højre får du plus/minus kvadratoden af det som stod der før. 


Svar #4
02. april 2015 af 102938475 (Slettet)

men hvorfor plus/minus? bliver det ikke plus?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. april 2015 af Soeffi

Nej, lad os sige at x2 = 4, så er x jo = ±2. Gør selv prøve!


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

Bemærk, at cirklens centrum C(1,0) ligger på linien med ligningen y = x - 1 . En retningsvektor for linien er vektoren

         s = [1 ; 1] ,

der har længden

        |s| = √(12 + 12) = √2 .

Man finder skæringspunkterne mellem cirklen og linien ved at gå længden r fra centrum i retningsvektorens positive eller negative retning, hvor r = √8 er cirklens radius. En stedvektor til skæringspunkterne mellem cirklen og linien findes da som

        OP = OC ± r·s/|s|

              = [1 ; 0] ± (√8)·[1 ; 1]/√2

              = [1 ; 0] ± 2·[1 ; 1]

              = [1 ; 0] ± [2 ; 2]

              = [3 ; 2]  eller   [-1 ; -2]


Svar #7
03. april 2015 af 102938475 (Slettet)

Men jeg har ikke haft om de der vektore.... Jeg har virkelig brug for hjælp til denne her. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. april 2015 af Soeffi

Vedhæftet fil:cirkel_linje.png

Svar #9
03. april 2015 af 102938475 (Slettet)

Det giver ingen mening til mig.... :/


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. april 2015 af Soeffi

Tegningen viser cirklen og linjen.


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ovenfor har du fået to forskellige fremgangsmåder forklaret til løsning af opgaven. Den ene metode i #1 løser et system af to ligninger, der beskriver, at skæringspunkterne ligge både på cirklen og på linien. Den anden metode i #6 er en mere geomtrisk fremgangsmåde, der gør brug af vektorregning, som burde være pensum i Mat A. Tegningen i #8 kan bruges som skitse ved begge fremgangsmåder.


Svar #12
04. april 2015 af 102938475 (Slettet)

EEEEEEJ.... Det må i vildt undskylde for de dumme spørgsmål :[] det var bare mig der har lavet nogle regnefejl. Tusind tak skal i have for at holde mig ud. det var virkelig sødt af jer ^_^ 


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. juli 2015 af Soeffi

CAS grafløsning.


Skriv et svar til: Skæringspunkt mellem cirkel og linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.