Matematik

kvadratisk interpolation

09. april 2015 af Luxiee (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvordan bruges denne? 
Hvis vi fx siger jeg har punkterne

(1,2), (2,0), (3,6) 

og skal finde værdien for x = 2.5.. og 1.5? 
Jeg har bare brug for et eksempel til at forstå metoden. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

Bestem det 2.-gradspolynomium p(x) = ax2 + bx + c , hvis graf går gennem de tre punkter.

De tre punkter giver tre ligninger til bestemmelse af a, b og c.

Når a, b og c er bestemt, kan man så beregne p(2,5) og p(1,5) .


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

I opgaven er der tale om, at der er konstant afstand h mellem x-koordinaterne for de tre punkter. Vi har derfor de tre punkters koordinatsæt på formen

        (x0-h , y1)
        (x0 , y2)
        (x0+h , y3)

og hvis vi midlertidigt indfører en ny x-variabel, x' = x - x0 , skal vi altså bestemme polynomiet

        p(x') = ax'2 + bx' + c

gennem de tre punkter

        (-h , y1)
        (0 , y2)
        (h , y3)

der giver anledning til de tre ligninger

        ah2 - bh + c = y1
                         c = y2
        ah2 + bh + c = y3

der let ses at have løsningen

        c = y2
        b = (y3-y1)/(2h)
        a = (y3+y1-2y2)/(2h2)

Det færdige polynomium gennem de tre punkter kan da skrives på formen

        p(x)=\frac{y_{1}+y_{3}-2y_{2}}{2h^{2}}\cdot (x-x_{0})^{2}+\frac{y_{3}-y_{1}}{2h}\cdot (x-x_{0})+y_{2}

I den konkrete opgave er x0 = 2 , h = 1 , y1 = 2 , y2 = 0 , y3 = 6 , hvorfor

        p(x) = ((2+6)/2)·(x-2)2 + ((6-2)/2)·(x-2) + 0

                = 4·(x-2)2 + 2·(x-2)

                = 4x2 - 14x + 12

                = 4·(x2 - (7/2)x + 3)

                = 4·(x - 3/2)·(x - 2)

hvoraf man ser, at

        p(3/2) = 0   og    p(5/2) = 4·1·(1/2) = 2


Skriv et svar til: kvadratisk interpolation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.