Matematik

Forkort brøk

09. april 2015 af simonhansen979 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Mangler hjælp da jeg skal forkorte følgende brøk:

(a-b)^2 / a^2 - b^2

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2015 af Soeffi

#0

Hej

Mangler hjælp da jeg skal forkorte følgende brøk:

(a-b)^2 / a^2 - b^2

Tak på forhånd

Mener du (a-b)^2 / (a^2 - b^2) ?

I så fald: (a-b)^2 / (a^2-b^2) = (a-b)(a-b)/(a^2-b^2) = (a-b)(a-b)/(a-b)(a+b) = (a-b)/(a+b)


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. april 2015 af Toonwire

Hejsa

Du har skrevet

\frac{(a-b)^2}{a^2}-b^2

Men da du siger "følgende brøk" regner jeg med at du mener

\frac{(a-b)^2}{a^2-b^2}~~~~ ? 

Uanset tilfældet, så skal du først og fremmest se på tælleren og udregne parentesen - brug kvadratsætning.

Ligeledes i nævneren har du en kvadratsætning (bare den "modsatte" vej) 

Herefter burde det være ganske lige til :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#1

Forkortelsen er kun gyldig ved angivelse af forbeholdet  a ≠ b.

#2

Ved forkortelse af en brøk drejer det sig om af faktorisere tælleren og nævneren. herer tælleren allerede faktoriseret, så der er ingen grund til at udregne parentesen i tælleren. Man benytter en kvadratsætning til at faktorisere nævneren, således at man derefter kan forkorte fælles faktorer bort, med det forbehold, at faktorerne ikke er nul.


Skriv et svar til: Forkort brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.