Matematik

Sammenligning af grafer

09. april 2015 af UG124 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Er funktionsforskrifterne identiske for A og B ? Hvis de er; hvordan kan jeg så argumentere for det?

Vedhæftet fil: Sammenligning af grafer.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #1
09. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

Undersøg, om de to lineære funktioner har samme værdi for to forskellige værdier af x, for eksempel for x = -5 og for x = 0 . Hvis det ikke er tilfældet, er de to funktionsforskrifter ikke identiske.


Svar #2
09. april 2015 af UG124 (Slettet)

#1

God aften andersen11.

Jeg har for x = 0 finder vi da skæring ved y-aksen f(0) = b = 25 ved begge funktioner. Men jeg har lidt svært ved at finde hældningen ved dem; ved x = - 5 finder vi da at y = 10 ved dem.

Er ovenstående rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det giver ingen mening, hvad du skriver.

For A aflæser jeg b = f(0) = 25 . For B aflæser jeg b = f(0) = 27 .

For A aflæser jeg f(-5) = 14 . For B aflæser jeg f(-5) = 14.

De har derfor ikke helt samme hældningskoefficient.


Svar #4
09. april 2015 af UG124 (Slettet)

#3

Nu har jeg rettet i det, så nu skulle det gerne give mening. Jeg skrev + i stedet for 0 og y = - 10 i stedet for y = 10 . Men hvordan får du f(0)B = 27 ?

Jeg kan slet ikke finde hældningskoeffcienten for både A og B.


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg finder f(0) = 27 for graf B ved at aflæse funktionsværdien for x = 0. Bemærk, at den tegnede lodrette akse for graf B har ligningen x = -1 . Det er ikke y-aksen. Hældningskoefficienterne er så, tilnærmelsesvist,

        aA = (25-14)/5 = 11/5 = 2,2

        aB = (27-14)/5 = 13/5 = 2,6


Svar #6
09. april 2015 af UG124 (Slettet)

#4

Hvor får du 5 tallet, som du dividerer med for begge hældningskoeffcienter, fra ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Forskellen mellem de to x-værdier x = -5 og x = 0 er jo 5.


Svar #8
09. april 2015 af UG124 (Slettet)

#7

Hej igen, andersen11. Undskyld for den lange ventetid.

y-aksen er ændret med tallene, f(0)A = f(0)B = 25 

Jeg er dog stadig lidt forvirret over hældningskoeffcienten. For nævneren har vi (x2 - x1), men hvad er de tal så for at skal give 5 , for at det skal give forskellen?


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvad mener du med at y-aksen er ændret?

I mit eksempel havde jeg benyttet x2 = 0 og x1 = -5 .


Svar #10
09. april 2015 af UG124 (Slettet)

"Hvad mener du med at y-aksen er ændret?"

y-aksen i A og B er anderledes; den stiger/falder med ± 10 i A og den stiger/falder med ± 2 i B


Brugbart svar (1)

Svar #11
09. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det giver ingen mening, hvad du skriver.

Skalaerne er ens på y-akserne, men de er forskellige på x-akserne. Man bestemmer forskriften for hver af de rette linier ved at aflæse koordinatsættene for to punkter på hver linie. Disse værdier for to punkter er givet i #3, og det giver så anledning til de fundne værdier for b i #3 og for a i #5.


Svar #12
09. april 2015 af UG124 (Slettet)

#11

Hvorfor skriver jeg hele tiden y-aksen?! Jeg mener naturligvis x-aksen, men jeg kunne ikke lige få det redigeret. 


Svar #13
09. april 2015 af UG124 (Slettet)

#11

Hej igen andersen11

Hvis

               f(0)A = f(0)B = 25 

får vi så at

              yA = yB 

 ?


Brugbart svar (1)

Svar #14
09. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#13

Hvis de stemmer overens for to værdier af x, er linierne sammenfaldende. Som nævnt i #3 aflæser jeg ikke samme y-værdi for x = 0.


Svar #15
09. april 2015 af UG124 (Slettet)

Hvis jeg antager det, har vi

            yA = yB = (11/11)x + 25


Brugbart svar (0)

Svar #16
09. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#15

Nej, det er ikke rigtigt. Hældningskoefficienten er jo den, jeg beregnede for graf A i #5, dvs

        y = (11/5)x + 25 = 2,2x + 25


Svar #17
09. april 2015 af UG124 (Slettet)

#16

Bemærk, at hvis jeg antager, at hvis f(0)A = f(0)B = 25 , så får vi yA = yB . I øvrigt må 0 - 5 give - 5 og derfor er hældningskoeffcienten -2,2x. Vi har følgende, at 

   aA = (25 - 14) / (0 - 5) = - (11/5)

Der gælder så at aA = aB og dermed yA = yB (med antagelse af skæringen med y-aksen)

Jeg har kludret lidt i det.. Du må meget gerne skrive, hvad jeg har gjort forkert. 


Brugbart svar (1)

Svar #18
09. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#17

Det er jo 0 - (-5) = 5 der er forskellen i c- værdierne.

Svar #19
09. april 2015 af UG124 (Slettet)

#18

Tusind tak for bemærkelsen.

Vil du gerne hjælpe igen med sammenligningen for to nye grafer ? (se vedhæftede)

Jeg kan allerede bemærke, at f(0)C = f(0)D = 1000


Brugbart svar (0)

Svar #20
09. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#19

Benyt den samme fremgangsmåde.


Skriv et svar til: Sammenligning af grafer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.