Fysik

Astronomi

12. april 2015 af abc14 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Den klare stjerne Alfa Centauri på den sydlige himmel er med en afstand på 4,3 lysår Solens nærmeste nabo. Stjernen har en deklination på -61 grader.

Beregn hvor langt sydpå man skal bevæge sig, før Alfa Centauri kommer over horisonten.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2015 af peter lind


Svar #2
12. april 2015 af abc14 (Slettet)

Vil du komme med en forklaring på løsningsmetoden?


Svar #3
12. april 2015 af abc14 (Slettet)

Hvornår kommer den over horisonten?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. april 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Hvis du befinder dig på 61o sydlig bredde, så vil stjernen befinde sig lodret over dit hoved, når den er på sit højeste. Hvis du så flytter dig 90o mod nord, vil stjernen netop ses i horisonten. Dvs. på -61o + 90o = 29o nordlig bredde vil stjernen lige netop nå op til horisonten, når den er på sit højeste.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. april 2015 af SuneChr

Man skal et stykke ned i det nordlige Afrika for at kunne iagttage stjernen.
Man har
h = 90º - φ + δ
hvor
h er højden over horisonten
φ er stedets geografiske bredde
δ er himmellegemets deklination på himmelkuglen
Vi får derfor
0 = 90 - φ - 61
og dermed
φ = 29º n.b. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. april 2015 af Soeffi

Hvis du står på 61º sydlig bredde, har du stjernen lodret over dig. Bevæger du dig 90º mod nord vil den kunne ses i horizonten. Dette giver -61º+90º=29ºN. Danmark er på ca.55ºN så man skal bevæge sig 55º-29º=24º mod syd.


Svar #7
12. april 2015 af abc14 (Slettet)

Tak


Skriv et svar til: Astronomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.