Fysik

Strøm etc

13. april 2015 af unicorn12 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har lidt problemer med denne opgave... Er der nogen der kan hjælpe mig med delspørgsmål b og c?

Vedhæftet fil: fysik.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. april 2015 af Soeffi

Indsætter billede.


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. april 2015 af hesch (Slettet)

b)  Der findes en formel for B-felt omkring en lang lige leder:

http://www.e-formel.dk/view/Magnetfelt-omkring-lang-lige-leder

. . . der er baseret på Amperes lov:

\oint H\cdot ds=N*I

. . . hvorefter  B = μ*H

Men denne lov siger jo ikke noget om hvad H-feltet/B-feltet er i en bestemt position, men hvad cirkulationsintegralet af H-feltet er omkring lederen. Loven kan anvendes til beregning af symmetriske felter omkring en leder, fx en leder der forløber i vacuum, eller en leder omgivet af et kendt magnetisk kredsløb, fx en transformerkerne eller en spolekerne med kendt luftgab.

I denne opgave vil H-feltet lokalt være påvirket af ukendte elementer i omgivelserne, såsom lokomotiv og master (formodentligt fremstillet af stål), der vil påvirke magnetfeltet grundet deres relative permeabilitet (højere magnetiske ledningsevne).

Men pyt, lad os nu sige at tog og master er lavet af vacuum. Så har du:

Hmax = N*Imax / (2πr),   N=1, r = 10m      =>

Bmax = μ0*Hmax,   μ0 = 4π*10-7             =>

Bmax = 2*Imax*10-7 / r

c) Induceret spænding, Umax = dψ/dt, hvor ψ er fluxen gennem bundrammen. Denne flux integrerer du ud ved:

\Psi =\int_{A}^{ } Bmax(x,y)dA

Det fundne ψ er maximal-værdien af en sinusfunktion med frekvensen 50Hz. Beregn ud fra det

Umax = dψ/dt


Skriv et svar til: Strøm etc

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.