Fysik

Kalorimetri

23. april 2015 af Heptan - Niveau: B-niveau

Et kalorimeter med vand tilføres 800 J. Herved stiger temperaturen fra 18,52 ºC til 20,97 ºC. Et metalstykke lægges i kalorimetervand og yderligere 800 J tilføres. Nu stiger temperaturen fra 20,45 ºC til 22,42 ºC. Beregn metalstykkets varmekapacitet.
_____________________________________

\Delta T_1 = (20,97-18,52)\ \textup{K}=2,45\ \textup{K}

\Delta T_2 = (20,45-22,42)\ \textup{K}=1,97\ \textup{K}

Hvad er strategien her? Jeg tænker det har noget at gøre med formlen

C=\frac{Q}{\Delta T}


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. april 2015 af peter lind

Kald varmekapaciteten for vand C1, kapaciteten for metalstykket for C2

Af den første temperaturstigning kan du finde C1. Af den anden C1+C2


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. april 2015 af mathon

              C_{vand}\cdot (2{,}45\; K)=800\; J=\left (C_{vand} +C_{metal} \right )\cdot (1{,}97\; K)

              ((2{,}45-1{,}97)\; K)\cdot C_{vand}=(1{,}97\; K)\cdot C_{metal}

              C_{metal}=\frac{0{,}48}{1{,}97}\cdot C_{vand}

              C_{metal}=\frac{0{,}48}{1{,}97}\cdot \frac{800\; J}{2{,}45\; K}=79{,}56\; \frac{J}{K}


Svar #3
23. april 2015 af Heptan

Super, tak til jer begge!

Kan det passe at C1 er summen af varmekapaciteten for vand og kalorimeteret, altså hele systemet? Eller bidrager kalorimeteret ikke? (Det har vist ikke betydning for beregningerne)


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. april 2015 af mathon

Der er i ovenstående beregning set bort fra energiudveksling med kalorimeter og de nære omgivelser, som der jo ikke foreligger nogen oplysninger om.


Skriv et svar til: Kalorimetri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.