Matematik

Konstruktion af Ventilhus

25. maj 2015 af jof14 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Har problemer med at få løst opgave a, har prøvet mange ting men de er alle endt med volapyk,

vil gerne hjælpes på vej til at finde frem til svaret


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. maj 2015 af Soeffi

Det ser ud til at kunne reduceres til et plangeometrisk problem om at finde diameteren til den indskrevne cirkel i en ligebenet trekant. Se evt. https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1560495


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. maj 2015 af Heptan

Du kender cirkler og kugler fra hverdagen. Jeg håber at det er intuitivt at radius fra centrum ned på en overflade danner en vinkel på 90º. Dette kan udnyttes til at beregne radius ud fra kendte værdier, ved konstruktion af forskellige trekanter.


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. maj 2015 af Heptan

Hints:

Betragt den retvinklede trekant jeg har skitseret. Du kender allerede vinklen på 90o, og de to andre vinkler kan beregnes ud fra V og vinkelsummen i en trekant.

Det næste trick er at beregne længden på en af siderne i den retvinklede trekant. Det er oplagt at beregne hypotenusen, da den er = H - h - r + b

hvor r er ½ d og b er det blå linjestykke jeg har tegnet.

b kan beregnes, fordi den lille trekant (inde i rektanglet) er ensvinklet med den store trekant (som ikke er den røde/blå).

Vedhæftet fil:Udklip 2.JPG

Brugbart svar (2)

Svar #4
26. maj 2015 af Soeffi

Diameteren findes som 2·r, r er radius af cirklen på tegningen. På tegningen er a halvdelen af grundlinjen i den stiplede trekant, mens h er højden i trekanten og b er den del af højden, som er over 35 mm. Vinklen v er den halve vinkel af vinklen ved grundlinjen i den stiplede trekant. Da denne er ligebenet, får man 
   v = ((180º - 50º)·0,5)·0,5 = 32,5º
Der gælder at, r/a = tan(32,5º) => r = a·tan(32,5º) 
   tan(25º) = a/h => a = h·tan(25º)
   h = 35 mm + b
   (7,5 mm)/b = tan(25º) => b = (7,5 mm)/tan(25º)
Dette giver for radius i cirklen:
   r = a·tan(32,5º) = h·tan(25º)·tan(32,5º) = [35 mm + 7,5 mm/tan(25º)]·tan(25º)·tan(32,5º) =
   [51,1 mm]·tan(25º)·tan(32,5º) = 15,18.

Diameteren af kuglen bliver dermed 2·15,2 mm = 30,4 mm

Vedhæftet fil:ventil.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. juli 2015 af Soeffi

CAS konstruktion med efter-behandlet tekst.

a) D = 2 · 15,2 mm = 30,4 mm.

b) Afstanden AC er √(15,22 - 13,82) mm = 6,37 mm. Afstanden fra A til ventilhusets øvre åbning er (6,37 + 15,2 + 10) mm = 31,6 mm. Radius af ventilhusets øvre åbning er 28,5 mm.

Heraf fås, at rumfanget af keglestubben fra øvre åbning til punktet A, er 46.195 mm3. Rumfanget af kugle-afsnittet, som indeholder centrum og har snitflade gennem A, findes til 11.145 mm3

Rumfanget af ventilhuset over kuglen bliver 46.195 mm3 - 11.145 mm3 = 35.050 mm3 = 35,0 cm3


Skriv et svar til: Konstruktion af Ventilhus

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.