Fysik

Kinematik

01. juni 2015 af Elias1991 (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hej

Kan jeg bede om hjælp til opg 3 b, c, d, er gået i stå der. Jeg har prøvet at løse dem selv, men resultaterne passer ikke med facit.

Fx b får jeg til 0,91 s udregnet måde t = v/a = 8,87 m/s / 9,82 m/s^2 facit siger 0,96 s

Har vedhæftet billede af opgaven.

Vh
Vedhæftet fil: image.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
01. juni 2015 af hesch (Slettet)

b)  Benyt:  s = ½*a*t2     =>    t = √(2s/a).

PS:  Ad:  Beregn tiden inden bolden ramme jorden:

Målt fra hvad?   Sparketidspunktet eller når bolden er i sin øverste position?

c)  Benyt  Ekin,max = Epot,max

d)  Benyt igen energibevarelse.


Svar #2
01. juni 2015 af Elias1991 (Slettet)

I c, E kin formlen giver en mindre energi end når jeg bruger E pot formlen hvordan kan de så vær af lige med hinanden?

Brugbart svar (1)

Svar #3
01. juni 2015 af hesch (Slettet)

#2:  Du skal ikke efterregne om de er lig med hinanden. Du skal sætte dem lig med hinanden:

½*m*v2 = m*g*h.

At de ved din efterregning viser sig at være forskellige, må bero på en regnefejl, der ?måske? består i, at bolden jo sparkes kortere opad ( 4m ) end den falder nedad (4,5m ).


Svar #4
01. juni 2015 af Elias1991 (Slettet)

c, skal jeg så beregne en ny fart, dvs 9,82 m/s^2 x 0,96 s = 9,43 m/s?

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. juni 2015 af hesch (Slettet)

#4: Hvor har du 0,96s fra?

Bolden falder fra 4,5m højde:

½*m*v2 = m*g*h     =>    v = √(2*g*h)


Svar #6
01. juni 2015 af Elias1991 (Slettet)

Den har jeg regnet mig frem til i b. Når jeg regner tiden i b, hvilken s skal jeg bruge?

Brugbart svar (0)

Svar #7
01. juni 2015 af anonym000

a) Den mekaniske energi Emek er bevaret i et konservativt kraftfelt, dvs. 

                                           ΔEmek=0 => Epot=Ekin => v=√(2gh)

b) Du kan bruge denne bevægelsesligning: s=½gt2 fordi der er tale om en bevægelse m. konstant acceleration.

c) Den mekaniske energi Emek er bevaret i et konservativt kraftfelt, dvs. 

                                           ΔEmek=0 => Epot=Ekin=mgh

d) Her kan du gøre det mere elegant inden opgaven lægger op til. Du kan finde den procentvise ændring:

(Emek,2-Emek,1)/Emek,1 = (Epot,2-Epot,1)/Epot,1 = (h2-h1)/h1

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. juni 2015 af hesch (Slettet)

#6:  Nå, ok, men jeg finder nu resultatet til  t = 0,9573s ( for nu at være lidt mere præcis ).

Dermed v = 9,401 m/s   ( udregnet med begge formler )

Havde du skrevet  v = 9,4 m/s, havde det været korrekt, men 9,43 giver lidt panderynken.


Svar #9
01. juni 2015 af Elias1991 (Slettet)

Hvilken højde skal jeg bruge i c, 4,5 eller 4

Brugbart svar (0)

Svar #10
01. juni 2015 af hesch (Slettet)

Hvis det er faldhastigheden efter fald fra 4,5m højde, er det selvfølgelig 4,5m.

Hvis det er starthastighed efter sparket er det 4m.


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. juni 2015 af Soeffi

S_t-graf for bevægelsen (blå kurve). Y-aksen er højden over jorden x aksen er tiden. Bolden starter fra 0,5 meters højde (rød linje) til tiden 0. Efter 9,1 sekunder er den i toppunktet (orange linje). Efter yderligere 9,1 sekunder er den tilbage i en højde af 0,5 meter (grøn linje). Dernæst tager det et halvt sekund at nå jorden. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. juni 2015 af hesch (Slettet)

#11: Forstår godt hvad du mener med sidste sætning, men der bør stå:

Dernæst tager det et halvt 0,05 sekund at nå jorden.

( den er også gal med 9,1 s. Har du også svært ved at læse 10'er eksponeneten på din lommeregner? ).


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. juni 2015 af Soeffi

Nåh ja, 0,05 sekunder. Det fremgår, at den samlede tid er 1,86 sekunder fra bolden sparkes til den lander.


Svar #14
02. juni 2015 af Elias1991 (Slettet)

Jeg ved ikke hvordan jeg skal regne d, mekanisk energi der går tabt efter bolden har ramt jorden??

Brugbart svar (0)

Svar #15
02. juni 2015 af hesch (Slettet)

d)  Bolden falder fra 4,5m, rammer jorden og taber energi, hopper så til 0,8m.

Beregn tabet i potentiel energi.


Svar #16
02. juni 2015 af Elias1991 (Slettet)

Hvordan kommer du frem til 0,8 m

Brugbart svar (1)

Svar #17
02. juni 2015 af Soeffi

#16 Hvordan kommer du frem til 0,8 m

Der står, at bolden hopper 80 cm i opgaven.


Skriv et svar til: Kinematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.