Dansk

Analyse af nyhedsartikel

04. juni 2015 af MathildeLaustsen (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Jeg har virkelig meget brug for hjælp til at analysere denne artikel.

Jeg har trukket Nyhedsjournalistik med fokus på nyhedskriterier og argumentation, og skal op tirsdag d. 9, juni 2015.

Kunne nogle eventuelt hjælpe? :)

http://infomedia.skoda.emu.dk/ms3/PdfViewer.aspx

Hvis linnket ikke virker er størstedelen af artiklen neden under.

Festen før festen sætter gang i branderten

Jyllands-Posten | 11.01.2015 | Side 8 | 1043 ord | Artikel-id: e4c45a00 |  [PDF]  Original artikel    

Alkohol: Forfester, hvor man drikker sig fuld inden byturen, er blevet en fast del af unges festkultur. Forfesterne tegner sig for hovedparten af alkoholindtaget, viser forskning.

af TEA KROGH SØRENSEN

En halvtredser for en fadøl og næsten det dobbelte for en cocktail.Danske bar-og natklubpriser spiller dårligt sammen med unges ofte anstrengte økonomi og behov for at indtage store mængder alkohol, når de går i byen og fester.Det er en væsentlig årsag til, at de såkaldte forfester, hvor unge mødes i grupper, kommer i stemning og drikker hjemme inden byturen, er blevet en fast bestanddel af danske unges festkultur.Ifølge et forskningsprojekt fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, har tre af fire unge, som går i byen, deltaget i forfester og drukket sig fulde, inden de bevægede sig ud i nattelivet, og i dag drikkes der generelt så meget under forfesterne, at hovedparten af de unges alkoholindtag stammer fra forfesterne.I gennemsnit drikker de unge forfestdeltagere syv genstande under »festen før festen«, mens de resten af aftenen "kun" indtager tre genstande på barer, klubber, cafeer og diskoteker, viser forskningsprojektet, hvor man bl. a. har interviewet 670 unge mellem 18 og 35 år.I følge seniorforsker Jeanette Østergaard, SFI, som står bag den første undersøgelse af unges forfester, er forfesterne et fænomen, som i helt særlig grad er udbredt i Danmark. Hun fastslår, at der er god grund til at interessere sig for forfestfænomenet, hvis man vil have danske unge til at drikke mindre. For forfesterne øger generelt alkoholindtaget, bl. a. når der dyrkes druklege, og branderten skal boostes med billig alkohol fra supermarkedet.Samtidig bliver alkoholindtaget strakt ud over flere timer, og de unge risikerer at støde ind i flere problemer, når de er fulde allerede fra byturens begyndelse.
Et overset fænomen»Forfesterne er et overset fænomen.Vi har i de senere år med held haft fokus på at udskyde de helt unges alkoholdebut, ligesom der har været fokus på druk under gymnasiefesterne.Men vi har ikke interesseret os så meget for forfesterne. Det overrasker mig, hvor udbredte forfesterne er, og hvor meget der drikkes.De unge er meget fulde, allerede når de tager i byen, og man ved fra andre undersøgelser, at der er en sammenhæng mellem fuldskab og risikoen for at blive udsat for vold, ulykker og seksuelle krænkelser etc.,« siger Jeanette Østergaard.Hun understreger, at forfesterne for de unge tjener et vigtigt socialt formål, idet de får opbygget en bestemt stemning, som skaber mulighed for at have det sjovt på en anderledes og ukontrolleret måde. Men det er overraskende, at forfesterne i de senere år har udviklet sig til at blive regulære begivenheder,før de unge går i byen, og at alkoholindtaget er så stort, som det er.»Vores undersøgelser viser, at de unge, som dyrker forfesterne, ganske vist drikker lidt mindre, når de efterfølgende går i byen, sammenlignet med dem, som ikke drikker inden byturen. Men totalt set ender forfestdeltagerne med at drikke mest, fordi indtaget er massivt først på aftenen,« siger Jeanette Østergaard.Hun mener, at de høje danske alkoholpriser spiller en stor rolle, fordi de unge ikke har råd til at betale barpriser.Samtidig har vi i Danmark i modsætning til i de sydeuropæiske lande tradition for at drikke alkohol med vennerne hjemme.I Italien, Frankrig og Spanien, hvor unge drikker langt mindre, er det nærmest uhørt at mødes hjemme for at drikke. Det samme gjaldt pubkulturens England indtil for få år siden. Men nu er også engelske unge i de senere år begyndt at dyrke forfester.
Luk barerne tidligere»Hvis man vil gøre en indsats for at minimere unges alkoholforbrug, er det en god idé at reducere forskellen på supermarkedets alkoholpriser og beværtningspriserne.Samtidig kunne man overveje at lukke barer og natklubber lidt tidligere, så man indskrænker tidsrummet, som der bliver drukket i,« siger Jeanette Østergaard.Ifølge hende er forfesterne en videreudvikling af privatfesterne, som de 16-17-årige holder, fordi de endnu ikke er gamle nok til at få serveret alkohol på offentlige steder.»Når de senere begynder at gå i byen, tager de det sociale aspekt af privatfestkulturen med sig i form af forfester.« Bedre at drikke hjemme Hos Center for Rusmiddelforskning glæder lektor Torsten Kolind sig over, at unge under 18 år i dag drikker mindre end for 10 år siden.Han håber, at tendensen smitter af på unge over 18 år også. Samtidig peger han på, at det trods alt er bedre, at de unge mødes for at drikke hjemme til private forfester i stedet for at hænge ud på et gadehjørne.»Forfesterne er med til at skabe tryghed for de unge, fordi de sammen bevæger sig ud i nattelivet, og for de helt unges vedkommende er der ofte forældre i nærheden, der sikrer en vis overvågning,« siger han.Samtidig mener han, at værtshuse og diskoteker på samme vis som forfesterne fremmer et heftigt alkoholindtag i løbet af ganske kort tid, når man kører f. eks. happy hour, fri bar, medlemsrabatter og slagtilbud.Hos Center for Ungdomsforskning peger souschef og forskningsleder Niels Ulrik Sørensen på, at de unge bruger forfesterne til at ruste sig til turen ud i nattelivet i byen.»Under forfesterne gennemgår de unge en kollektiv metamorfose, en slags fælles forandring, hvor man under indflydelse af alkohol og i et halvprivat, trygt rum gør sig parat til gå fra hverdagslivet til at bevæge sig ud i et skræmmende og fristende byliv, hvor man skal prøve sig selv af. De mennesker, man har været til forfest med, fungerer som en base under hele byturen. Man tager af sted sammen, splitter måske op i mindre grupper undervejs og støder ind i hinanden igen eller i andre grupper,« forklarer Niels Ulrik Sø[email protected] man vil gøre en indsats for at minimere unges alkoholforbrug, er det en god idé at reducere forskellen på supermarkedets alkoholpriser og beværtningspriserne.Jeanette Østergaard, seniorforsker.


Fakta: FAKTA
Alkohol

Danskerne har et højt alkoholforbrug, og danske unge har i årevis haft EU-rekord i alkoholindtag.Hver dansker over 14 år drikker i gennemsnit 11,1 liter 100 pct. ren alkohol om året.De nyeste tal viser dog et fald i alkoholindtaget. Andelen, der drikker over lavrisikogrænsen (14 genstande om ugen for mænd og 7 for kvinder), er faldet.Hvor hver fjerde drak over lavrisikogrænsen i 2010, er det faldet til hver femte i 2013.Hos unge mænd (16-24 år) er faldet særligt markant. Her er andelen, der drikker over lavrisikogrænsen, faldet fra 38,3 pct. til 28,4 pct.Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Vedhæftet fil: dansk eksamen side 1.pdf

Svar #1
06. juni 2015 af MathildeLaustsen (Slettet)

her er side 2

Vedhæftet fil:dansk eksamen side 2.pdf

Skriv et svar til: Analyse af nyhedsartikel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.