Fysik

Henfaldsloven

08. juni 2015 af malene97 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvad er forskellen på A = A0 * e^-kt og N = N0 *e^-kt? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2015 af Jerslev (Slettet)

#0: Matematisk set intet. Fysisk set beskriver den første ligning, at aktiviteten fra en kilde aftager eksponentielt. Den anden ligning beskriver, at antallet af (radioaktive) kerner aftager eksponentielt. Det er som sådan ikke nogen overraskelse, at de begge aftager eksponentielt idet sammenhængen mellem de to er A = k * N, hvis N >> 1.


Svar #2
08. juni 2015 af malene97 (Slettet)

Men begge hører under henfaldsloven? Eller er det mere rigtig at bruge den ene frem for den anden


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2015 af Jerslev (Slettet)

#2: Som sagt hænger de sammen gennem A = k*N. Begge dele er som sådan en del af henfaldsloven og vil sagtens kunne gennemgås samtidig. Den ene er ikke mere rigtig end den anden.

Matematikken i de to formler er den samme, så det er kun nødvendigt at gennemgå matematikken for den ene.

På C-niveau til en eksamen om radioaktivitet er det vigtigere, at du har en forståelse for, hvad et henfald er, de forskellige henfaldstyper, hvordan en kernereaktion (henfald) opskrives samt kan forholde dig til halveringstid og sandsynligvis et eller to forsøg, som I har lavet i undervisningen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2015 af mathon

afhængigt af om du ønsker at udtrykke antallet af radioaktive kerner til tiden t

                               N(t) = N0 \cdot e-kt

eller du ønsker at udtrykke aktiviteten til tiden t

                               A(t) = A0 \cdot e-kt


Svar #5
08. juni 2015 af malene97 (Slettet)

#3 Tusind tak! Du er en stor hjælp. Af en eller anden grund har jeg bare utrolig svært ved at forstå den sammenhæng der er i mellem aktivitet og henfaldsloven. Men jeg takker for de kloge og ellers meget behjælpelige ord.


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. juni 2015 af mathon

Angående forståelsen:

        Aktiviteten A er
        defineret:
              \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! A(t)=-\frac{\mathrm{d} N}{\mathrm{d} t}=-N{\, }'(t)=-\left (N_0\cdot e^{-kt} \right ){}'=-N_0\cdot e^{-kt}\cdot (-k)=k\cdot \left ( N_0\cdot e^{-kt} \right )                                                               A(t)=k\cdot N(t)
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. juni 2015 af mathon

og dermed
                                                             A_0=k\cdot N_0
                   så
                                                             A(t)=A_0e^{-kt}


Skriv et svar til: Henfaldsloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.