Matematik

Bevis for (x^2)'=2x

07. august 2015 af GzimR (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. 

Jeg er i gang med suppleringskursus i mat B, og dertil er jeg ved at lave emneopgave som skal bruges til eksamen. 

Jeg er gået lidt i stå ved beviset for (x^2)'=2x. Jeg ved godt at når f(x)=x^2 så er f'(x)=2x, så det gælder at man tager potensen og ganger med x i dette tilfælde. 

Håber i kan hjælpe. 

På forhånd tak. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. august 2015 af Soeffi

Hvor går du i stå?


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. august 2015 af mathon

      alment
                      \left ( x^n \right ){}'=n\cdot x^{n-1}

     specifikt
                      \left ( x^2 \right ){}'=2\cdot x^{2-1}=2x^1=2x


Svar #3
07. august 2015 af GzimR (Slettet)

Er det bare beviset :o

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. august 2015 af LeonhardEuler

Lad en funktion f: x   →  xvære givet med definitionsmænden R og værdimængden R+

Tilvæksten Δf med udgangspunkt i x0 kan skrives;

     Δf(h) = (x+ h)2 - x02 = x02 + h2 + 2hx0 - x02 = 2x0h + h2 

da  her lig med en epsilonfunktion E(h) = h2 omskrives dette til 

     Δf(h) = 2x0h + E(h) 

dette viser, at funktionen x2 er kontinuert og differentiabel i punktet x0 med differentialkvotienten 

    Δf(h)/h = 2x0  + E(h) → 2x0    for   h → 0

Du kan sågar bevise at grænseværdien eksisterer og den er lig med 2x0 med et formelt epsilon-delta-bevis. 

Bevis da at 

∀ ε > 0 ∃ δ > 0 :      0 <    l h - 0 l   < δ    ⇒    l (2x0h  + E(h))/h   - 2x0  l < ε


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. august 2015 af Soeffi

#0. Beviset er

\lim_{x\rightarrow x_{0}}\frac{f(x)-f(x_{0}))}{x-x_{0}}=\lim_{x\rightarrow x_{0}}\frac{x^{2}-x^{2}_{0}}{x-x_{0}}=\lim_{x\rightarrow x_{0}}\frac{(x-x_{0})(x+x_{0})}{x-x_{0}}=

\lim_{x\rightarrow x_{0}}(x+x_{0}) = 2x_{0}


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. august 2015 af mathon

eller noteret:
      når  f(x)=x^2


           \frac{\Delta f(h)}{h}=\frac{\left (2x_o+h \right )h}{h}=2x_o+h

          \underset{h \to 0}{\lim} \, \frac{\Delta f(h)}{h}=f{\, }'(x_o)=2x_o+0=2x_o


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. august 2015 af LubDub (Slettet)

eller noteret:

       for f(x) = x2, hvor f er en differentiabel funktion, er f '(x) = 2x ∀x∈Dm(f)

bevist

      as = (f(x+Δx) - f(x)) / Δx = ((x+Δx)2 - Δx) / Δx = ((2x + Δx)Δx) / Δx = 2x + Δx   (as er sekantens hældning)

      dvs. as  → 2x for Δx → 0
                                                                                                                                                    Q.E.D.


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. august 2015 af LeonhardEuler

#4 : Hvis du vælger   δ = ε > 0  vil det altid gælde, nemlig da

    l (2x0h  + E(h))/h   - 2x0  l    =     l (2x0h  + h2)/h   - 2x0  l     =     l 2x0  + h   - 2x0  l     =    l h l    < ε

Bevis:

For et givet  ε  lad  δ = ε 

∀ ε > 0 ∃ δ > 0 :    0 <    l h - 0 l   < δ    ⇒     0 <  l 2x0 + h - 2x0 l   < δ     ⇒    0 <   l (2x0h + h2)/h - 2x0 l   < δ 

                                                                                                                                                                  Q.E.D.


Brugbart svar (2)

Svar #9
07. august 2015 af PeterValberg

Se eventuelt video nr. 16 på denne [ VIDEO-LISTE ] fra FriViden.dk

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #10
08. august 2015 af Stats

( Det ser ud til at nogen har svært ved at se, hvilken målgruppe man skriver til )

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Bevis for (x^2)'=2x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.