Matematik

Nogle der kan forklare hvordan det løses

26. august 2015 af ajsdfj (Slettet) - Niveau: A-niveau


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2015 af mathon

 Hvis linjerne ikke er vindskæve, skal der findes et skæringspunkt.     

 Undersøg om dette er tilfældet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2015 af mathon

detaljer:
                et evt. skæringspunkt
skal bl.a. opfylde
                                        x=7+2s=-t
                                        y=-4+3s=2+6t

                                       


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2015 af mathon

dvs ligningssystemet

                                       \begin{Bmatrix} 2s+t=-7\\ 3s-6t=6 \end{Bmatrix}

Findes der en parameterdouble (s,t), der tilfredsstiller ovenstående ligningssystem, er betingelsen for skæring, at (s,t) også opfylder:
                                  
                                        z=1+5s=11+10t
 

                    


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. august 2015 af mathon

b)
            Vinklen \varphi mellem to retningsvektorer \overrightarrow{r_1} og \overrightarrow{r_2} i samme plan
            er
                                    \varphi =\cos^{-1}\left (\frac{\overrightarrow{r_1}\cdot \overrightarrow{r_2}}{\left | \overrightarrow{r_1} \right |\cdot \left | \overrightarrow{r_2} \right |} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. august 2015 af Soeffi

#0

Antag at n er krydsproduktet af retningsvektorerne for l og m, samt at dist(l,m) er den korteste afstand mellem l og m. Der gælder:

n = 0 og dist(l,m) = 0 ⇒ l og m er sammenfaldende
n = 0 og dist(l,m) > 0 ⇒ l og m er paralelle
n0 og dist(l,m) = 0 ⇒ l og m skærer hinanden
 0 og dist(l,m) > 0  l og m er vindskæve

Formlen for afstanden mellem l og m er:

dist(l,m) = \frac{\left |\overrightarrow{n} \cdot \overrightarrow{P_{l}P_{m}} \right |}{\left |\overrightarrow{n} \right |}

hvor PlPer en vektor, der forbinder et punkt Pl på l med et punkt Pm på m. 

Man kan vælge Pl = (7,-4,1) og Pm = (0,2,11). PlPm = (-7,6,10). Man får, at

\overrightarrow{n}\neq 0\;og\;\left |\overrightarrow{n} \cdot \overrightarrow{P_{l}P_{m}} \right |=0

hvilket giver, at de to linjer skærer hinanden. 

CAS: Første linje viser at krydsproduktet af retningsvektorerne (2,3,5) for l og (-1,6,10) for m giver (0,-25,15), som er forskelligt fra nul-vektoren.

Anden linje viser, at príkproduktet af n og PlPm er lig nul, og at afstanden mellem l og m dermed også er nul.


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. august 2015 af mathon

ligningssystemet

                                       \begin{Bmatrix} 2s+t=-7\\ 3s-6t=6 \end{Bmatrix}

har løsningen
                                        s=-\frac{12}{5}        t=-\frac{11}{5}

Findes der en parameterdouble (s,t), der tilfredsstiller ovenstående ligningssystem, er betingelsen for skæring, at (s,t) også opfylder:
                                  
                                        z=1+5s=11+10t    hvilket undersøges.

                                        1+5\cdot \left ( -\frac{12}{5} \right )=1-12=\mathbf{\color{Red} -11}

                                        11+10\cdot \left ( -\frac{11}{5} \right )=11-22=\mathbf{\color{Red} -11}

l og m skæres derfor og er ikke vindskæve.


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. august 2015 af mathon

b)
            Vinklen \varphi mellem to retningsvektorer \overrightarrow{r_l}=\bigl(\begin{smallmatrix} 2\\3 \\ 5 \end{smallmatrix}\bigr) og \overrightarrow{r_m}=\bigl(\begin{smallmatrix} -1\\6 \\ 10 \end{smallmatrix}\bigr) i samme plan
            er
                                    \varphi =\cos^{-1}\left (\frac {\begin{pmatrix} 2\\3 \\ 5 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} -1\\6 \\ 5 \end{pmatrix}}{\sqrt{2^2+3^2+5^2}\cdot \sqrt{(-1)^2+6^2+10^2}} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. august 2015 af mathon

korrektion af tastefejl

                        \varphi =\cos^{-1}\left (\frac {\begin{pmatrix} 2\\3 \\ 5 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} -1\\6 \\ 10 \end{pmatrix}}{\sqrt{2^2+3^2+5^2}\cdot \sqrt{(-1)^2+6^2+10^2}} \right )


Skriv et svar til: Nogle der kan forklare hvordan det løses

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.