Kemi

Afstemning af reaktionsskemaer HJÆLP TAK!

11. september 2015 af nulle999 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Skal afstemme disse 3 reaktionsskemaer og kan virkelige ikke finde ud af det, en venlig sjæl der vil hjælpe og forklare hvordan man gør til en anden gang?

4Mg + 2H+ = 2Mg2+ + H2

Ag+ + 2Mg = Ag + Mg2+

Au2+ + Ag = 2Au + Ag+


Brugbart svar (2)

Svar #1
11. september 2015 af mathon

                     Mg (s)  +  2 H+ (aq)  --->    Mg2+  + H2

                     2 Ag(aq)  +  Mg (s)  --->  2 Ag (s)   +   Mg2+ (aq)


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2015 af Soeffi

#0...Hvordan når du frem til 4Mg + 2H+ = 2Mg2+ + H2 ...?

Brugbart svar (1)

Svar #3
12. september 2015 af Soeffi

Tag reaktionen

Mg+HCl\rightarrow MgCl_{2}+H_{2}

Der skal være lige mange af hvert grundstof på begge sider. Der er i alt tre grundstoffer Mg, H og Cl.

For Mg gælder, at det store tal, der står foran det stof som Mg indgår i, gange med det lille tal, der står efter Mg først skal ganges med hinanden for hvert stof. Dernæst skal de tal, man når frem til lægges sammen på højre og venstre side hver for sig og disse tal skal så være ens. Hvis der ikke står noget tal, er det underforstået, at der står et 1-tal.

{\color{Red} 1}Mg_{{\color{Red} 1}}+HCl\rightarrow {\color{Red} 1}Mg_{{\color{Red} 1}}Cl_{2}+H_{2}

Her får man for antal Mg på venstre side: 1·1 = 1 og det samme på højre.

For H får man:

Mg+{\color{Red} 1}H_{{\color{Red} 1}}Cl\rightarrow MgCl_{2}+{\color{Red} 1}H_{{\color{Red} 2}}

Her er der 1·1=1 H på venstre side og 1·2=2 på højre.

For Cl får man 

Mg+{\color{Red} 1}HCl_{1}\rightarrow {\color{Red} 1}MgCl_{{\color{Red} 2}}+H_{2}

der giver: 1 Cl på venstre side og 2 på højre.

Der er altså lige mange Mg på begge sider, men ikke lige mange H og Cl.

Når man afstemmer må man kun ændre de store tal og ikke de små, ændrer man dem, ændrer man stoffets opbygning og ikke kun dets mængde. Det er en fordel at gemme stoffer, der optræder på ren form, til sidst. Det gælder i denne rekstionsligning både for Mg og H. (Begge stoffer kan afstemmes ved at skrive et tal foran den rene form af stoffet uden at man påvirker andre grundstoffer.)

Man starter med Cl hvor der mangler 1 på venstre side. Det afstemmes ved at skrive 2 foran HCl:

Mg+{\color{Red} 2}HCl_{1}\rightarrow {\color{Red} 1}MgCl_{{\color{Red} 2}}+H_{2}

Det ses nu at alle grundstoffer stemmer og man er færdig.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2015 af mathon

kontroller selv:

                               Au2+ (aq   +   2 Ag (s)   --->   Au (s)   +  2 Ag+ (aq)

Au2+  skal modtage 2 elektroner for at blive til Au.
1 atom Ag kan levere 1 elektron. Altså skal der 2 atomer Ag til at levere 2 elektroner.


Skriv et svar til: Afstemning af reaktionsskemaer HJÆLP TAK!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.