Samfundsfag

Politiske ideologier

12. september 2015 af logawbjpgv< (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvad er liberalisme, socialisme og konservatisme egentlig? 

Jeg ved godt, at liberalisme handler om friihed, men hvilket samfundssystem vil disse ideologier opnå? 

Altså, hvordan ville samfundet se ud, hvis man fulgte en af de ideologier? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. september 2015 af LilanKahn (Slettet)

groft sagt.

liberalisme = usa

Konservatisme = england

Socialisme = USSR


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. september 2015 af TheresaDahl (Slettet)

Kig på de forskellige velfærd/statssmodeller, og hvordan de enkelte lande bruger dem;

Den universelle; fx. Danmark (Socialdemokratisk)

- Centrale værdier som lighed og fællesskab
- Primært staten der har ansvar for landets velfærd
- Finansiering til velfærden via skatter
- Alle personer har ret til at modtage ydelser
- Omfattende fordeling af penge fra rig til fattig

Den korporative; fx Frankrig, Tyskland (Konservativ)

- Centrale værdier som stabilitet, familien, kristne værdier
- Arbejdstmarkedet og familien (+staten) sørger for velfærd
- Finansiering til velfærd igennem skatter + obligatorisk social-forsikring
- Personer der før har haft arbejde modtager ydelser, ellers skal familen forsørge
- Middel fordeling af penge fra rig til fattig

Den residuale; fx USA (Liberal) 

- Centrale værdier som induvidualisme og markedets effektivitet
- Den enkelte (+staten + velgørenhed) har ansvar for velfærd
- Finansiering til velfærd igennem skatter + frivillig social forsikring
- Person der er i nød, modtager ydelser, ellers individets eget problem
- Ringe fordeling af penge fra rig til fattig


Svar #3
21. september 2015 af logawbjpgv< (Slettet)

Tusind tak for svaret, ThereseDahl. Det er meget godt forklaret, men hvad er forskellen på liberalisme i USA og liberalisme i Europa? Er det ikke noget med, at de kan have lidt forskellige betydninger? 

Eksempelvis er Obama liberal, men går alligevel ind for høje skatter og en stor stat. Det gør liberalismen jo ikke? 


Skriv et svar til: Politiske ideologier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.