Fysik

Knudepunktsligninger

22. september 2015 af Searchmath (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har følgende elektriske kredsløb, 

Jeg udtrykke strømmene vha. modtande og spændinger for hhv. v1 og v2. 

V1: (v2-v1)/5 ohm = ((0-v2)/10)+1 

Det er lidt sværere for knudepunkt v2, for hvordan skal jeg udtrykke Is vha. en spænding og modstand når jeg kun har en spændingskilde imellem? Hvad får I Is til? 

Is = ((v2-v1)/5) + (0-v1)/5 ohm

Vedhæftet fil: knudepunkt.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

Din ligning i V1 er ikke rigtig. Den skal være:

(V1-V2)/5Ω + (V1-0)/5Ω + is = 0

Det er summe af de trestrømme, der løber bort fra V1.

Ved V2: -is + (V2-V1)/5Ω + (V2-0)/10Ω -1A = 0

Her summen af de strømme, der løber væk fra V2.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. september 2015 af hesch (Slettet)

I  #1 er der tre ubekendte: is, V1, V2.

Så der mangler en tredie ligning, fx: 

V1 - V2 = 10V.    ( Disse 10V er jo ikke ligegyldige ).

I øvrigt mener jeg, at opgaven principielt løses bekvemmere med maskeligninger. Hvis du indsætter to masker i figuren placeret ved:

m1: mod uret rundt om hele kredsløbet:  m1 = 1A.
m2: med uret, nederste venstre vindue:  m2 = is

. . . så kan alle strømme bestemmes med to ligninger ( måske ikke så vigtigt her ).

Pointen er, at valg af metode nogen gange kan reducere antallet af ligninger.


Skriv et svar til: Knudepunktsligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.