Matematik

Løse ulighed

22. september 2015 af Anne60 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej! Jeg sidder fast i en opgave hvor at vi skal finde ud af hvilke firmaer der der billigst hvornår. Det her er opgaven:

Firma A vil leje maskinen ud til en fast pris på kr 5500,- -

Firma B vil leje maskinen ud til en startpris på kr 600,- + 160,- pr dag. -

Firma C vi leje maskinen ud til en startpris på kr 300,- + kr 170,- pr dag. 

Opgaven må ikke løses grafisk. Derfor ved jeg at det skal løses med en ulighed, og jeg er kommet frem til at firma C er billigst de første 10 dage.. og så kan jeg ikke komme videre.

Jeg håber nogen kan hjælpe, og på forhånd tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2015 af Heptan

Du kan med fordel opstille tre funktioner:

A(x)=5500

hvor x er antal dage. Prisen for firma A er konstant.

B(x) = 160x + 600

C(x) = 170x + 300

Det er klart at C må være billigst de første dage. Ved at sætte B(x) = C(x) kan du finde ud af hvornår B og C koster det samme.

160x + 600 = 170x + 300

x = 30, så C er billigst de første 29 dage. Når der er gået 30 dage koster B og C det samme, derefter er B billigst. Tilsvarende fås, når B(x) = A(x)

160x + 600 = 5500

x = 30,625

Så når der er gået 30,625 dage koster A og B det samme, derefter er A billigst.


Svar #2
22. september 2015 af Anne60 (Slettet)

Tusind tak, så giver det hele meget mere mening! :D


Skriv et svar til: Løse ulighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.