Fysik

vekselspænding vektordiagram

24. september 2015 af Teko123 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej!

Er der nogen det kan fortælle/vise mig hvordan vektoren skal tegnest? Jeg er lidt i tvivl om hvordan det skal gørest.

Vedhæftet fil: test.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2015 af hesch (Slettet)

For at kunne tegne vektorer, skal de jo have en størrelse:

4.1:  Sæt fx R1 = R2 = XL = XC = 1.  

Brug nu ohms lov, blot med komplekse tal:

I1 = Uab / ( R1 + jXC ).     I2 = . . . . .

4.2: Uc = I1 * jXC.   Ud = . . . . . .

Ucd = Uc - Ud

4.3: Beregn en faktor  k = I / ( I1 + I2 ) = 4A / ( I1 + I2 ).  Faktoren benyttes til forholdsregning:

I14.3 = I1 * k.  I24.3 = I2 * k.

4.4:  R14.3 = R1 / k.  Xc4.3 = Xc / k. XL4.3 = XL / k.  Find nu C og L.


Svar #2
25. september 2015 af Teko123 (Slettet)

Når man ved at R1 = R2 = XL = XC,  så må der også være den samme strøm igennem R1 og R2, det vil så sige 2 A, så bliver R1 = 100/2 = 50 Ohm stemmer det ikke?

Men hvis vi gør som du siger.

4.1

I1=  Uab / ( R1 + jXC ) = 100 / (50+j50)  = 1,41A Vinkel -45

I2 = Uab / ( R1 + jXL ) = 100 / (50+j50)  = 1,41A Vinkel -45

4.2

Uc = I1 * jXC = 1,41 * j50 =70,5V Vinkel 90

Ud = I1 * jXL = 1,41 * j50 =70,5V Vinkel 90

Ucd = Uc - Ud = 70,5V - 70,5V = 0V (jeg trodde den ville være 100V?)

4.3

K = I / ( I1 + I2 ) = 4A / (1,41 +1,41 ) = 1,41

I1 = I1 * k = 1,41 * 1,41 = 1,99 A

I2= I2 * k = 1,41 * 1,41 = 1,99 A

4.4

R1 = R1 / k = 50 / 1,41 = 35,5 Ohm

Xc = Xc / k = 50 / 1,41 = 35,5 Ohm

XL = XL / k = 50 / 1,41 = 35,5 Ohm

C = 106 / (2* π* f* Xc)  = 106 / (2* π* 50* 35,5) = 89,67 μF

L = XL / (2* π* f) = 35,5 / (2 * π*50) = 0,113H

Det vil så sige a R1 er ikke = 50 Ohm?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2015 af hesch (Slettet)

Strømmen gennem R1 og R2 bliver ikke den samme ( fasen er forskellig, da komponenterne i serie med R1 og R2 er forskellige ).

4.1

I1=  Uab / ( R1 + jXC ) = 100V / ( 1 - j1)Ω  = 70,71 / +45º A
Fortegnet fordi at når du skriver impedansen på kompleks form ( ikke absolut form ) skal du have de rigtige fortegn på:
Xc = 1 / jωC.  Forlæng brøken med j / j ,   j2 = -1    →
Xc = j / ( j2ωC ) = j / ( -ωC ) = -j / ωC.  Aha, eller ??
I2 = 100V / ( 1 + j1 )Ω = 70,71 / -45º A.

4.2

Uc = I1 * jXc = ( 70,71 / 45º A ) * ( 1 / -90º Ω) = 70,71 / -45º V
Ud = . . . . . = 70,71 / 45º V
Ucd = Uc - Ud = 100 / -90º V

4.4

Her dukker disse forbandede 2πf op igen:  ω = 2πf = 314,16 , beregn og benyt ω i stedet. Det giver bedre/enklere overblik.

Hvordan kommer R1 = R2 = XL = XC = 50 overhovedet ind i billedet ?  Hvorfor ikke blot 1. Der er frit valg, og det er nemmere at gange/dividere med 1.


Svar #4
26. september 2015 af Teko123 (Slettet)

Jeg tænkte mere at hvis R1 = R2 så må der gå 2 A ned til hver modstand. derfor tænkte jeg at de ville være 100V / 2A = 50 Ohm, men jeg ser det nu at det ikke stemmer.

Men jeg ved ikke helt om jeg forstår 4,1 det med Xc.. men det som du siger er at C = j / (ω * Xl) ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. september 2015 af hesch (Slettet)

#4:  Bum-bum.  Det jeg siger under 4.1 er at imaginær-delen af impedansen i en kondensator altid er negativ, fordi  Zc = 1 / jωC = j / j2ωC = j / ( -ωC ) = -j / ωC.

Operatoren j kan forstås som at man drejer en vektor +90º.  Når du ganger en værdi med j2 har du drejet vektoren 2*90º = 180º, og når du gør det i et koordinatsystem, har du jo sådan set skiftet fortegn på vektoren.

Når man anvender komplekse tal i systemer med fasedrejning ( med kapacitive/induktive komponenter ), adderer og multiplicerer man ikke alene værdier: Man holder også styr på værdiernes retning/fasedrejning, og det er smart, for så finder man det rigtige resultat.   :)

Men se lige ligningen i 2. linie igennem igen, og bliv fortrolig med dette fortegnsskifte, altså:

R1 + Zc = ( 1 - j1 ) og R2 + ZL = ( 1 + j1 ).  

ZL = 1 * jωL , ZC = 1 / jωC.  Derfor fortegnsskiftet.


Skriv et svar til: vekselspænding vektordiagram

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.