Matematik

Dimensionering af varmelegeme?

28. september 2015 af nissemandenerher - Niveau: Universitet/Videregående

Har fået en opgave som der ikke rigtigt er nogen på holdet der kan lave og vores lærer er også stået lidt af i forhold til den, så tænkte der måske var et super klogt hovede herinde som kunne hjælpe.

opgaven lyder:

Der skal konstrueres en varmeovn indeholdene to varmelegemer A og B. Varmeovnen tilsluttes en toleder installation med spændingen U.

med en omskifter skal der kunne vælges følgende stillinger:

1: A og B i serie

2: A Alene

3: B Alene

4: A og B i parallel

Varmelegemerne A og B skal dimensioneres således, at effekten i stilling 2 er n gange større end effekten i stilling 1, og effekten i stilling 3 er n gange effekten i stilling 2.

Beregn tallet n.

how the heck finder jeg ud af det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2015 af peter lind

Der gælder P = U*I = U2/R   Med A og B i serie får du og  alene får du U2/Ra = n*U2/(Ra+Rb) <=> 1+Rb/Ra = n

Opstil selv en ligning udfra den anden dimensioneringsbetingelse


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. september 2015 af StoreNord

Effekten er ligefremt proportional med modstanden, så I kan nøjes med at se på modstandene A hhv B i hvert tilfælde:

1: A og B i serie                ->        A+B ohm

2: A Alene                         ->             A ohm

3: B Alene                         ->              B ohm

4: A og B i parallel            ->   1/A+1/B ohm

Udfra de 2 forudsætiniger får vi:

                                        A = n(A+B) samtidig med at B=nA

Indsættes det sidste i det første, fås:

A=n(A+B)  =>

A=Na+n2A  =>

An2 +An-A=0   =>

n2+n-1=0                  hvor diskriminanten         D=12 -4*1*(-1)=5

Find så den positive værdi af n


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2015 af StoreNord

Dimensionering af varmelegeme.png


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2015 af mette48 (Slettet)

1:   Ra+Rb = R1                                     modstand R

I1=U/(Ra+Rb)        E1=U2/(Ra+Rb)         strømstyrke I  og effekt E

2:   Ra = R2     

I2=U/Ra                E2=U2/Ra 

3:   Rb =R3

I3=U/Rb                  E3=U2/Rb

E1=U2/(Ra+Rb)

E2=n*E1 = n*U2/(Ra+Rb)=U2/Ra ⇒  n/(Ra+Rb) =1/Rb ⇒

n*Rb=Ra+Rb

Ra=(n-1)Rb

Gå det hellere igennem selv

E3=n*E2 = n*n*U2/Rb)


Svar #5
28. september 2015 af nissemandenerher

Jeg er selv kommet frem til det som du skriver peter, men kigger jeg i facit siger den at det bliver 1,618, og det kan jeg simpelthen bare ikke komme frem til.

Kigger lige på din metode i morgen storenord, men takker for hjælpen indtil nu :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. september 2015 af StoreNord

I skal åbenbart have fat i den negative løsning, men den er også gangbar!

Ja, de er vel lige rigtige. Så der er to løsninger.   :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. september 2015 af peter lind

Den anden betingelse giver 1/Rb = n/Ra  <=> Rb/Ra = 1/n

Indsætter du det i resultatet i #1 får du 1+1/n = n <=> n2-n-1=0

#6  Der findes ingen negative modstande


Skriv et svar til: Dimensionering af varmelegeme?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.