Fysik

HJÆLP

19. oktober 2015 af MissGeek87 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En person trækker en kasse langs gulvet ved hjælp af en snor. Vinklen mellem snoren og gulvets plan er θ = 30 grader. Kassens masse er M = 10,0 kg og snor- kraften T = 90 N er konstant. Den kinetiske friktionskoefficient er μk = 0,50.

a) Opskriv hvilke kræfter, der virker på kassen, både vinkelret på og langs bevægelsesretningen.

b) Find den acceleration som kassen undergår. 

Hjælp til begge delopgaver tak 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2015 af Eksperimentalfysikeren

Du kan se af opgaveteksten, at der er en snorekraft. Opdel den i en vandret og en lodret komponent. Derudover er der selvfølgelig tyngdekraften. I lodret retning virker desuden normalkraften og i vandret retning friktionskraften. Da accelerationen i lodret retning er 0, er summen af de lodrette kræfter også 0. Heraf kan du finde størrelsen af normalkraften. Når du har den, kan du finde gnidnigskraften. Til sidst finder du den samlede vandrette krat og derfra accelerationen.


Svar #2
20. oktober 2015 af MissGeek87 (Slettet)

Lidt hjælp til nogen formler, vil være skønt :).. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. oktober 2015 af hesch (Slettet)

Opløs snorkraften i lodret og vandret komposant.

Det har med kræfternes parallellogram og lidt trigonometri at gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Lodret:

Tyngdekraften: Ft = Mg

Snorkraftens lodrette komposant: Ty = T*sin(Θ)

Normalkraften: Da accelerationen i lodret retning er 0, er der kraftbalance. Dvs. Mg = N + Ty => N = Mg - T*sin(Θ)

Vandret:

Snorkraftens vandrette komposant: Tx = T*cos(Θ)

Friktionskraften: Ff = μk * N = μk *( Mg - T*sin(Θ))

Indsæt talværdierne og beregn hver af disse kræfter.

2)

Σ F = M*a

De lodrette kræfter udligner hinanden, som tidligere nævnt, så vi har

a = (Tx - Ff)/M  <=>

a = (T*cos(Θ) - μk *( Mg - T*sin(Θ)))/M


Svar #5
20. oktober 2015 af MissGeek87 (Slettet)

Får følgende
 

Tyndgekraften til 98.2 N

Snorkraften: 45 N

Normalkraften = 53.2 N

Kan det passe ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Ja, det passer. Men skriv lige, at det er snorkraftens lodrette komposant, der er 45 N.


Svar #7
21. oktober 2015 af MissGeek87 (Slettet)

Det er den lodrette ja. Tak for hjælpen, det sætter jeg virkelig stor pris på. Det hjalp meget på forståelsen ??

Skriv et svar til: HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.