Matematik

Closed-form expression?

27. oktober 2015 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Hvad er den danske betegnelse for "Closed-form expression"?

Eksisterer det?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2015 af hesch (Slettet)

Det afhænger af sammenhængen, men en mulig oversættelse kunne være:

" Lukket sløjfes overføringsfunktion ".


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. oktober 2015 af hesch (Slettet)


Svar #3
27. oktober 2015 af Haxxeren

#1

Hm, det var i forhold til:

https://en.wikipedia.org/wiki/Closed-form_expression

En "lukket sløjfes overføringsfunktion" lyder ikke helt korrekt i mine ører.


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. oktober 2015 af Eksperimentalfysikeren

Så vidt jeg kan se, findes der ikke en dansk betegnelse.

Begrebet benyttes om matematiske former, der kan regnes ud med et begrænset antal operationer. (Jeg slog det op på den engelske Wikipedia i håb om, at jeg så bare kunne skifte over til den danske).

Et eksempel er, at for polynomier af højst 4. grad kan man finde rødderne eksakt ved et begrænset antal operationer, mens man fra 5. grad og op ofte må ty til itterative metoder. En itterativ metode finder ikke løsningen med et begrænset antal operationer.


Svar #5
27. oktober 2015 af Haxxeren

#4

Jeg var ikke selv sikker på, om der egentlig fandtes en dansk betegnelse. Tak for bekræftelsen.


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. oktober 2015 af Therk

Der bruges gerne udtrykket "lukket form", "lukket udtryk" eller "lukket løsning", i hvert fald på det matematiske institut på KU.

Eksempler:

Gammafunktionen, der generaliserer fakultetsoperatoren til alle positive reelle tal, har ikke nogen lukket løsning, men skrives som

\Gamma(\alpha) = \int_0^\infty x^{\alpha-1} e^{-x} \, \mathrm dx

Gammafordelingen har et lukket udtryk for fx sin middelværdi og varians, men ikke sin median.

Generelt kan P(X\leq x) ikke skrives på lukket form, når X er normalfordelt. Et eksempel på hvor vi dog kan få et lukket udtryk er for x=\mu, hvor \mu er middelværdien af X.

Man kan også bruge "lukket" i andre sammenhænge lignende de engelske:

The family of negative binomial distributions is closed under convolution, when the success parameters are equal.

Familien af negative binomialfordelinger, i tilfælde hvor de har samme succesparameter, er lukket under foldning (også kaldet at familien har "foldningsegenskaben").


Svar #7
29. oktober 2015 af Haxxeren

#6

Tak! Ikke noget, jeg har hørt før.


Skriv et svar til: Closed-form expression?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.