Fysik

En tromle

27. oktober 2015 af Zall - Niveau: A-niveau

Jeg står lidt på bar bund med denne opgave:
En kæde på 50 m er vinklet om en metaltromle. Kæden vejer 30 kg. Tromlen har en radius på 40 cm og vejer 70 kg, den er placeret mere end 50 m over jorden.

Tromlens bremse slås fra, og kæden løber frit nedad.

Hvad er tromlen vinkelhastighed i det øjeblik hele kæden er løbet af? (Husk, at medregne kædens egen kinetiske energi.)
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2015 af peter lind

Brug energibevarelse:

Potentiel energi tabt = m*g*h

Kinetisk energi af kæde: ½mv2

Kinetisk energi af tromle: ½Iω2

Hastighed af tromle på overfladen v = ω*r


Svar #2
28. oktober 2015 af Zall

jeg kan beregne den potentielle energi af kæden. Den sætter jeg lig med den kinetiske energi af kæden og beregner hastigheden. Ud fra denne kender jeg hastigheden af tromlen på overfladen og beregner vinkelhastigheden eller hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. oktober 2015 af peter lind

Du skal sætte den tabte potentielle energi af kæden lig med den kinetiske energi af kæden+den kinetiske energi af tromlen


Svar #4
28. oktober 2015 af Zall

Mange tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2015 af hesch (Slettet)

#4:  Pas på når du skal beregne kædens tabte potentielle energi: 

#1  udtrykker denne ved:  ΔEpot = m*g*h, men det er en noget upræcis formulering: Dette gælder for kædens nederste led, men ikke for det øverste led.

I opgaven vil ΔEpot = ½*m*g*h.  ( h = 50m ).

Hvordan beregner du i øvrigt tromlens inertimoment ?   Hvad er en tromle ?


Skriv et svar til: En tromle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.