Fysik

Bungee-jump

08. november 2015 af MichellaSørensen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Et bungee-jump fra en bro foregår med en 23 meter lang elastik med en fjederkonstant på 75N/m personen der hopper vejer 80 kg med udstyr. Når hun springer ud fra broen omsættes først potentiel energi til kinetisk energo og herefter videre til potentiel energi i elastiken når den strammes. 

a) Hvor langt når personen ned under broen?

Efter at have nået sit laveste punkt slynges personen opad igen, og udfører derefter dæmpende svingninger for til sidst at hænge stille i et ligevægtspunkt.

b) Hvor langt under broen er hendes ligevægtspunkt?

c) Hvad er svingningtiden i de dæmpede svingninger? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2015 af peter lind

a) Hvis fjederforlængelsen kaldes x og faldlængden h har du ½kx2 = m*g*h

b) Tyngdekraft = kraft fra elastikken

c) brug formlen for en harmonisk svingning af en fjeder


Svar #2
08. november 2015 af MichellaSørensen (Slettet)

a) Så man får at 1/2*75N/m*x^2=80kg*9.82 m/s^2 * h, og så skal man løse ligningen med 2 ubekendte?

b) så 80kg*9.82m/s^2 = 75 N/m *y og så isolere y?

c) isolere w i formlen k= m * w^2 så 75 n/m = 80 * w ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2015 af peter lind

a) Du har jo også at faldlængden er de 23 m + fjederforlængelsen

b) ja


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2015 af ChenYing (Slettet)



 


Svar #5
08. november 2015 af MichellaSørensen (Slettet)

a) så 1/2*75N/m*x^2=80kg*9.82 m/s^2 * (23+x) og så isolere x
b) super

hvordan med c?


Svar #6
08. november 2015 af MichellaSørensen (Slettet)

Ved C har jeg først udregnet w, og derefter brugt det til at isolere T i formlen w=2pi/T 

a er jeg i tvivl om endnu, men er kommet frem til at x  [x=\sqrt{(2·g·k·m·x0+g^2·m^2 )+g·m)/k}]


Skriv et svar til: Bungee-jump

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.